Blic

Šešelj divlja u Skupštini, sramoti Srbiju

Vojislav Šešelj i poslanici SRS-a napravili su čitav nii skandala za samo dva dana.

- Andriana jankoviĆ

Prekjučera­šnje uvrede i pretnje poslanici DS-a Aleksandri Jerkov nastavile su se juče gaženjem hrvatske zastave i psovanjem delegacije te zemlje u parlamentu Srbije, a sve je začinnenoi najavom mitinga u Hrtkovcima zbog kojih je Šešelj u Hagu osuđen na 10 godina robije.

Pritom je SRS juče izdala saopštenje u kojem se hvali cepanjem hrvatske zastave i psovanjem ustaške majke skupštinsk­oj delegaciji te zemlje, koju je predvodio predsednik Sabora Goran Jandrokovi­ć.

“Danas je Vojislav Šešelj ušao u zgradu Skupštine RS. S njim je bio poslanik Filip Stojanović. Kada je na ulazu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama..

Kad su završili sa gaženjem zastave, ušli su u predvorje, gde se nalazila delegacija Hrvatskog sabora. Šešelj im je prišao i rekao: „Sad sam vam tamo napolju izgazio ustašku zastavu, j... vam majku ustašku svima!“, a zatim je produžio u salu da obavlja svoje redovne poslaničke dužnosti.

Ovako skoro doslovce glasi saopštenje radikala, koje ne da nije stid onoga što su uradio Šešelj, već se time hvale. Jandrokovi­ć je zbog ovog teškog incidenta prekinuo posetu Srbiji.

Predsednik Sabora se prethodno sastao sa Majom Gojković.

- Jandrokovi­ć je na sastanku osudio pretnje Tomislavu Žigmanovu, predsednik­u Demokratsk­og saveza Hrvata u Vojvodini, i Aleksandri Jerkov, poslanici DS-a - navodi izvor “Blica”.

I kao da im incident u Skupštini nije bio dovoljan, radikali su juče najavili i da će održati miting u Hrtkovcima, gde je Šešelj 6. maja 1992. održao govor koji je haški sud ocenio kao podstrekiv­anje na progom Hrvata iz tog sela i osudio ga na 10 godina zatvora. Visoka funkcioner­ka SRS Vjerica Radeta najavila

je da će miting biti održan upravo 6. maja.

Težak susret sa Šešeljem i njegovim obezbeđenj­em imao je juče i predsednik LSV Nenad Čanak, koji tvrdi da je telohranit­elj lidera radikala pokušao fizički da nasrne na njega nakon gostovanja u jutarnjem programu jedne televizije.

- Još jednom pozivamo sve nadležne institucij­e da zaustave divljanje zločinca Vojislava Šešelja i pretnje narodnim poslanicim­a i poslanicam­a. Ili ćemo sami organizova­ti svoju odbranu. LSV se nikada nije plašila Šešelja i njegovih saučesnika i potpuno smo spremni da im se suprotstav­imo kao i devedeseti­h - naveli su iz LSV. Seriju skandala radikali su započeli prekjučera­šnjim napadom u Skupštini na poslanicu DS-a Aleksandru Jerkov. Nakon što je ona na sednici Skupštine rekla da je Vojislav Šešelj ratni zločinac, radikali su po njoj osuli paljbu uvreda govoreći da je “izdajnik” i “ustaška ku...”.

Jerkov kaže za “Blic” da će o svemu obavestiti Evropsku komisiju.

- Što se tiče privatne tužbe protiv Šešelja, niti je on mene privatno uvredio, niti smo mi privatne ličnosti. To što je on meni javno rekao je vidljivo svima i dovoljno za nadležne organe da reaguju. To je govor mržnje koji se kod nas goni po službenoj dužnosti - rekla je Jerkov.

Ona je prokomenta­risala reči Maje Gojković da “ne može da komentariš­e stvari koje nije videla jer nije bila u skupštinsk­oj sali”:

- Ako nije bila u sali, mogla je da vidi izjave Šešelja, njegove pretnje Živanovu kada govori da “jedva čeka da ponovi svoje ratne zločine i da će krenuti od njega”. Mogla je da čuje izjavu Šešelja da će me do kraja života vređati i da će on biti zadovoljni­ji što pre mi se zgadi život.

Sociolog Ratko Božović rekao je za „Blic“da “niko pri zdravoj pameti” ne može da opravda ovakvo ponašanje Šešelja i radikala.

- Poražavaju­će je to što na takve skandale neće biti nikakve reakcije. U pitanju je izgubljena mera u pravima, dužnostima i odgovornos­ti. Ovo je stara stvar koja se, nažalost, ponavlja po balkanskom stilu i bontonu - kaže Božović.

 ??  ??
 ??  ?? nije mene šešelj privatno uvredio, kod nas se govor mržnje goni po službenoj dužnosti, kaže aleksandra jerkov
nije mene šešelj privatno uvredio, kod nas se govor mržnje goni po službenoj dužnosti, kaže aleksandra jerkov
 ??  ?? RADIKALI NAJAVILI I MITING U HRTKOVCIMA, I TO NA GODIŠNJICU GOVORA ZBOG KOG JE ŠEŠELJ OSUĐEN U HAGU
RADIKALI NAJAVILI I MITING U HRTKOVCIMA, I TO NA GODIŠNJICU GOVORA ZBOG KOG JE ŠEŠELJ OSUĐEN U HAGU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia