Blic

Zagrevanje za susret decenije

Direktor CIA Majk Pompeo posetio je Severnu Koreju pre dve nedelje, gde je održao tajni sastanak sa Kim Džong Unom.

- Dobrivoje kataniĆ

Sastanak je potvrdio i sam Donald Tramp naglasivši da su uspostavlj­eni “dobri odnosi” i da se detalji buduće sastanka razrađuju.

O samom sastanku zna se vrlo malo. Susret Pompea i Kima navodno organizova­li su šefovi južnokorej­ske i severnokor­ejske obaveštajn­e agencije Su Hun i Kim Jong Čol, a s ciljem da se vidi da li Kim ima ozbiljne namere da pregovara. Prema navodima neimenovan­og izvora, Pompeo, jedan od najpouzdan­ijih Trampovih savetnika, rekao je nakon susreta da nijedna lokacija za sastanak nije izabrana iz liste opcija, kao i da do sada nisu napravljen­i nikakvi logistički aranžmani.

Tramp je iznenadio međunarodn­u zajednicu kada je prošlog meseca pristao na poziv Pjongjanga da se sastane sa Kim Džong Unom. Kako je tada rekao, samit će se održati početkom juna “ako ne i ranije” i da se za tu priliku razmatra nekoliko lokacija od kojih nijedna nije u SAD. Analitičar­i spekulišu da bi lideri mogli da se sastanu u demilitari­zovanoj zoni između dve Koreje. Na listi su i Kina ili neka druga azijska zemlja, Evropa, ali i brod u međunarodn­im vodama.

Prvi čovek SAD i ranije je govorio da se pregovori sa Pjongjango­m vode “na visokom nivou”, ali nije navodio detalje. Ipak, neočekivan­i sastanak Pompea i Kima najviši je nivo susreta dve zemlje od sastanka Madlen Olbrajt sa Kimovim ocem Kim Džong Ilom 2000. godine.

Sastanka je posebno značajan ako se ima u vidu da su Donald Tramp i Kim Džong Un gotovo cele prošle godine razmenjiva­li uvrede i pretnje. SAD su uvele i sankcije Pjongjangu zbog raketnih proba, dok je američki predsednik jasno stavio do znanja da su “sve opcije na stolu”.

Ipak, Pjongjang je prvi otvorio karte kada je rekao

„Sastanak je prošao prilično glatko. Upravo se razrađuju detalji samita. Denukleari­zacija će biti sjajna stvar“, napisao je Tramp na Tviteru. da denukleari­zacija dolazi u obzir, ali pod određenim uslovima. Na prvom mestu smanjenje obima ili potpuni prekid vojnih vežbi koje SAD svake godine održavaju sa Južnom Korejom, ali bi Pjongjang mogao da traži i smanjenje sankcija.

S druge strane, cilj SAD je da se Kim Džong Un odrekne nuklearnog arsenala, ali su analitičar­i ipak skeptični da će Pjongjang pristati na potpunu denukleari­zaciju. SAD nemaju diplomatsk­e odnose sa Severnom Korejom, iako su diplomate ranije odlazile u posete. Takođe postoje i pojedini “pozadinski kanali” koji se koriste sa razgovore sa Pjongjango­m. Bivši šef Nacionalne obaveštajn­e službe Džejms Klejper među poslednjim­a je od američkih zvaničnika kročio u Severnu Koreju 2014. godine.

 ??  ?? pompeo je najviši ameriČki zvaniČnik u poseti pjongjangu od . godine da li je kim spreman da se odrekne nuklearnog programa?
pompeo je najviši ameriČki zvaniČnik u poseti pjongjangu od . godine da li je kim spreman da se odrekne nuklearnog programa?
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia