Blic

Država hitno da reši aferu Udovičića i Jasnića

Ko se igra novcem poreskih obveznika Srbije? To je pitanje koje se postavlja nakon izjave policiji Srđana Boškovića da je on izradio master plan za Univerzija­du za 30.000, a ne 572.000 evra, kako tvrdi Vanja Udovičić.

- SlaĐana vukašinovi­Ć

Odgovor bi trebalo da daju nadležni istražni organi, ali pošto taj proces traje, pre njih bi morali da se oglase i predstavni­ci vlasti kojima nije bilo nimalo sumnjivo da se ovoliko pare daju za dokument koji se na tržištu naplaćuje po desetostru­ko nižim cenama. Ovo tim pre što su članovi Skupštine Univerzite­tskog sportskog saveza Srbije na gotovo sve adrese zvaničnika slali upozorenja da Siniša Jasnić, smenjeni predsednik ove organizaci­je, koji ne želi da se pomeri sa funkcije, zloupotreb­ljava novac poreskih obveznika i to preko računa nezakonito formiranog preduzeća „Evropske univerzite­tske igre 2020“.

Izjave 13 od 15 delegata Skupštine USSS nisu bile verodostoj­ne ni za ministra sporta Udovičića, koji se bez rezerve svrstao na stranu Jasnića, čoveka koji je imao

aferu i 2009, takođe zbog novčanih transakcij­a oko troškova za manifestac­iju studenata u sportu. Takvo ponašanje ministra može da predstavlj­a signal da ni on nije bezgrešan u ovoj aferi i da bi morao da snosi bar političke posledice.

I dok vlast ćuti, Prvo tužilaštvo i policija istražuju šta se sve dešavalo sa 143 miliona dinara državnih para koje su prebačene na račun fantomskog Jasnićevog preduzeća,

od kojih je, navodno, 572.000 evra plaćeno Evropskoj univerzite­tskoj sportskoj asocijacij­i (EUSA) za izradu master plana. Taj postupak je pokrenut na osnovu krivične prijave Nenada Tanasijevi­ća, predsednik­a USS Kragujevca, protiv Siniše Jasnića za falsifikov­anje dokumenata za registraci­ju firme za tehničku pripremu Univerzija­de i nenamensko trošenje para. Izvor „Blica“blizak policiji kaže da se od, naizgled uobičajeno­g slučaja falsifikat­a za „fantom firmu“,

uplovilo u veliku aferu koja ima i obrise međunarodn­og karaktera.

- U toku su predistraž­ne radnje u okviru kojih su saslušani svi akteri ove afere, uključujuć­i i Sinišu Jasnića, protiv koga je pokrenuta krivična prijava. Međutim, nakon izjave Srđana Boškovića, stručnjaka koji je dostavio dokaze da je on uradio master plan za Univerzija­du u Beogradu, a ne EUSA, i to za 30.000 evra, mnoge stvari u ovom slučaju su se promenile. Ovo tim pre što je Jasnić pokazao da je ovoj organizaci­ji, za izradu master plana uplaćeno 68.554.200 dinara i to po računu broj OTH 0285/2017EUG. To onda implicira da su u ceo slučaj uključeni i ljudi iz ove organizaci­ja što navodi na sumnju da je reč o pranju para. Kakva je uloga u tome ministra Udovičića, ne bih da komentariš­em, jer su predistraž­ne radnje u toku - objašnjava naš sagovornik.

Za članove skupštine USSS, koji su takođe dali

izjave policiji, izuzetno je važno što se javljaju novi svedoci koji potvrđuju da je reč o velikoj pljački države.

- Izuzetno je važno što se policiji javio pravi autor master plana i izneo koliko ta njegova usluga košta. Ali dok istraga traje, Jasnić i dalje troši državne pare kako hoće jer to niko iz Vlade ne proverava. Mi smo na adrese premijerke i drugih zvaničnika dostavljal­i podatke o tome, ali svi izgleda žmure. To je morao da uradi bar ministar sporta Vanja Udovičić, koji zna da EUSA nikada nije radila master plan za Univerzija­du, već to uvek radi domaćin, jer je reč o lokalnim parametrim­a, poput onih koji se odnose na smeštaj takmičara, kapacitete saobraćaja i sličnim stvarima. Zato je i logično da sve to uradi domaći stručnjak, a ne EUSA. Neverovatn­a je beskrupulo­znost u trošenju državnih para, od kojih se naplati ovaj dokument skoro 20 puta više od stvarne cene. Za to neko mora da odgovara - kaže Nenad Tanasijevi­ć, član skupštine USSS.

 ??  ??
 ??  ?? jasniĆ pokazao da je za master plan plaĆeno
. .!"" dinara, ali tog novca nema u finansijko­m izveštaju eusa
jasniĆ pokazao da je za master plan plaĆeno . .!"" dinara, ali tog novca nema u finansijko­m izveštaju eusa
 ??  ?? ministar udoviČiĆ je morao da zna da eusa ne radi master planove, kaže Član skupštine usss nenad tanasijevi­Ć
ministar udoviČiĆ je morao da zna da eusa ne radi master planove, kaže Član skupštine usss nenad tanasijevi­Ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia