Blic

Majke male dece ne smeju da rade uveče

Nove izmene Zakona o radu nisu samo vezane za finansijsk­u podršku porodici već će dati neuporediv­o veća ovlašćenja inspekcija­ma, rekla je u Priboju ministarka bez portfelja u Vladi RS zadužena za demografij­u i populacion­u politiku Slavica Đukić Dejanović.

- Tanjug

- Zakon o radu je vrlo korektan i spada u vrlo moderne evropske tekstove kada ih analizirat­e. Međutim, naše inspekcijs­ke službe, a negde i strah majki i roditelja da ne izgube poziciju koju imaju, često ih vraća korak nazad u nameri da usklade rad i roditeljst­vo. Potrebno je zaštiti trudnice, porodilje i majke od diskrimina­cije na poslu jer ona nije dozvoljena - navodi Slavica Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, poslodavci će morati da se naviknu da koriste Zakon o radu koji kaže da majka ima pravo do treće godine da ne radi popodnevnu i treću smenu, da ima pravo da traži da radi od kuće, da radi povremene i privremene aktivnosti...

- Sve to stoji u zakonu i to ne treba menjati. Treba navići inspekcije i poslodavce na to - navodi ona.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović boravila je u radnoj poseti opštini Priboj, gde je sa čelnicima lokalne samouprave pričala o konkretnim pitanjima oko pomoći mladim ljudima, kako bi ih stimulisal­i da postanu roditelji.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović rekao je da podržava program Vlade o populacion­oj politici.

Ministarka Đukić Dejanović razgovaral­a je o načinima kako da se uz nacionalne programe realizuju i lokalni za podsticanj­e nataliteta.

- Opština Priboj i sada iz skromnog lokalnog budžeta izdvaja 22 miliona dinara za stimulisan­je materinstv­a, ali ta pomoć mora biti veća i sprovoditi se komplement­arno s nacionalni­m programom populacion­e politike - rekla je Đukić Dejanović.

 ??  ?? zaštititi trudnice, porodilje i majke od diskrimina­cije na poslu
zaštititi trudnice, porodilje i majke od diskrimina­cije na poslu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia