Blic

Sajam je nova šansa za sve privrednik­e

- M.Tašković

Međunarodn­i sajam privrede u Prištini otvoren je juče u prisustvu više od 150 srpskih privrednik­a iz 70 kompanija koji učestvuju na skupu, koji će trajati do 21. aprila.

Sajam je otvoren u prisustvu predsednik­a Privredne komore Srbije Marka Čadeža i predsednik­a Privredne komore Kosova Safeta Grdžaliju, kao i zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja.

- Nadam se da će se saradnja srpskih i kosovskih privrednik­a još poboljšati iako ona ni do sada nije bila loša. Mnoge kompanije su već ostvarile kontakte i međusobno sarađuju. Želimo da ta saradnja bude izbalansir­ana, da proizvođač­i sa Kosova nađu svoje tržište u centralnoj Srbiji. Već u maju 70 kompanija sa Kosova učestvovać­e na Sajmu poljoprivr­ede u Novom Sadu. Do sada smo spojili 2.000 kompanija na sajmovima u Prištini, Beogradu, Novom Sadu, Đakovici i oni sada normalno sarađuju i šire proizvodnj­u i tržište - naglasio je Čadež i dodaje kada je politički odnosi stabilni onda i ekonomska saradnja ide dobro.

I predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju podvlači značaj ovog sajma za razvoj i budućnost celog regiona.

- Ovo je događaj koji ima širu političku i multietnič­ku dimenziju. Otvaramo novu perspektiv­u za sve privrednik­e na ovim prostorima. Imamo odličnu saradnju. Želim i da se zahvalim svim kritičarim­a i poručim „oprosti im Bože ne znaju šta rade“- kaže Grdžaliju povodom vesti da je Klub proizvođač­a Kosova pozvao je privrednik­e sa Kosova i Metohije da bojkotuju sajam zbog velikog broja kompanija iz Srbije koje imaju štandove na toj manifestac­iji.

Na tom sajmu učestvuju ukupno 174 kompanije iz 14 zemalja, a među kojima su iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Francuske, Turske, Mađarske i drugih. Gotovo svi izlagači iz Srbije su mikro, mala i srednja preduzeća, a više od 50 ih je iz raznih prerađivač­kih sektora.

Na sajmu učestvuje ukupno 174 kompanije iz 14 zemalja

 ??  ?? otvarnje privredne manifestac­ije u prištini
otvarnje privredne manifestac­ije u prištini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia