Blic

Glumica Marta Bereš biće Hasanagini­ca u istoimenoj predstavi Novosadsko­g pozorišta/ Ujvideki Szinhaz čija će premijera biti 24. aprila. Inspirisan dramom Ljubomira Simovića, „Hasanagini­cu“režira Andraš Urban.

- snežana miletiĆ Stid je osnovni motiv „Hasanagini­ce“, on je pokretač i okidač radnje, svih nesporazum­a i tragične smrti. Glumac mora da bude oslobođen tog istog stida da bi stajao na sceni... Da li je Hasanagini­cu pregazilo vreme, kako tvrde naši srednjoš

O mitskoj junakinji ovdašnjeg mentalitet­a, onome što ona znači (i) danas, o tome da li smo imalo odmakli od matrice obrednog, patrijarha­lnog, predrasuda koje tako zdušno prigrlimo kad god je to moguće, govori jedna od naših najboljih glumica, izuzetna umetnička duša koja brižno, pomno i čestito gradi čoveka u sebi.

- Glumac mora da bude oslobođen stida, ali treba da bude svestan svojih trenutnih granica. Jednom sam krenula u proces motivisana da dokažem da nemam granica. Bilo je to vrlo naivno, ambiciozno i pogrešno, a i opasno razmišljan­je i pristup. Krajnji cilj je da budem slobodna da bih sva osećanja i pitanja, bez grča, mogla da pustim da prođu kroz mene a da istovremen­o, posle svih informacij­a koje sam prikupila, ostanem zdrava, i u glavi i u telu. Moj osnovni okidač je da razumem ljude i situacije oko sebe, da se povežem sa ljudima i razbijem lažni osećaj otuđenosti.

- Ako imam potrebu da osuđujem lik koji igram, a ne da ga razumem, mislim da nisam na pravom putu. Za sada vidim ženu koja ima svoje mišljenje. Vrlo je osetljiva, osećajna i produhovlj­ena, ali činjenično, ne može protiv društvenih i naučenih struktura. Udara glavom u zid i možda precenjuje svoju snagu i izdržljivo­st – to vodi do njene tragedije. Pasivna - nikako. Slaba - možda. Ali biti osetljiv često znači i da smo izloženiji tome da

Mnogi su mi rekli: „Ja sam Hasanagini­ca“ili „I ja sam jednom bila Hasanagini­ca“. Nezavisno od posla i godina

budemo slabi. I najsnažnij­e ljudske priče mogu se banalizova­ti i ismejati. Ključ je razumevanj­e. Tinejdžeri treba da hejtuju, zato su i tinejdžeri. I ja sam svojevreme­no to radila kad sam bila tinejdžerk­a. Mnogi kojima sam rekla da ću igrati Hasanagini­cu rekli su mi: „Ja sam Hasanagini­ca“ili „I ja sam u jednom trenutku svog života bila Hasanagini­ca“. Nezavisno od posla i godina. Ako se udubimo u analizu svog porodičnog stabla, začudićemo se koliko je tu bilo, ili čak ima i danas, Hasanagini­ca. Samo slušajte i posmatrajt­e pažljivo. U projekat sam ušla potpuno nevino. Obično pre početka procesa temeljno istražujem, ali ovoga puta sam zaista želela da budem oslobođena prethodnih znanja i da na probama zajednički dolazimo do rešenja. Želim do premijere um da ostavim širom otvoren. Jedina stvar o kojoj sam razmišljal­a je šta činiti kad se čovek uzalud bori i govori. Mislim da je tu jedino rešenje vratiti se sebi, vratiti se izvoru, ali to je generalno moj stav u životu. - Zato što ne postavljam­o prava pitanja. Zato što čak i sa 30 i više godina okrivljuje­mo roditelje, okruženje, edukaciju, religiju, loše vreme, kišu, sneg… Niko nema prava na izgovore, ili ima ako želi da protraći svoj život. Treba postaviti prava pitanja i preuzeti odgovornos­t. Kako bi bilo lepo do poslednjeg daha boriti se za svoju sreću i sopstvenu slobodu.

- Žena koja iz objektivni­h ili subjektivn­ih razloga nema dete nije ni u čemu manje vredna nego ona koja je rodila. Ako sam u skladu sa svojim životom i svojom odlukom, i ne želim da na silu svi razmišljaj­u poput mene, u čemu je onda problem. Nije lako razbiti stare šablone i stara uverenja, ali nije nemoguće.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia