Blic

Gorivo će poskupeti, ali ne drastično

Gorivo na pumpama u Srbiji će poskupeti zbog rasta cene sirove nafte na svetskim tržištima i sukoba u Siriji, ali niko ne zna tačno koliko.

- slaĐana gavriĆ

Vozači ne treba da strahuju od naglog i drastičnog poskupljen­ja goriva, tvrde stručnjaci, ali dodaju da se može očekivati blagi rast. Iako su se pojavile spekulacij­e da će cena goriva na pumpama porasti za 15 dinara po litru do juna zbog rasta cene nafte na svetskim tržištima, stručnjaci kažu da za sada ne postoje indicije da je moguć toliki rast. Cena sirove nafte na svetskim tržištima dostigla je 71 dolar po barelu, a procenjuje se da će ove godine preći 80 dolara.

- Ova cena nafte od 71 dolar po barelu je nešto viša nego prošle nedelje, ali ne radi se ni o kakvom dramatično­m povećanju. Međutim, nije samo cena sirove nafte ono što utiče na krajnje maloprodaj­ne cene goriva u Srbiji. Naglo povećanje cena nije moguće - kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Kao primer da drastično poskupljen­je sirove nafte ne

mora u istoj meri da povuče cene goriva na pumpama, Mićović navodi prošlogodi­šnji trend. Tako je barel nafte tipa “brent” u junu prošle godine koštao 45 dolara, a na kraju 2017. oko 67 dolara.

- Znači, nafta je poskupela za oko 40 odsto, a cene goriva u Srbiji za tih šest meseci gotovo da se nisu menjale. To je posledica upravo kumulativn­og efekta svih tržišnih uticaja. Berzanska cena nafte ne utiče na državna zahvatanja u ceni goriva, koja čine oko 55 odsto cene u maloprodaj­i. Na preostalih 45 odsto utiču događaji na svetskim berzama, ali to nije jedino što može doprineti promeni cene. Promene cene goriva u određenom periodu ne moraju da se podudaraju sa promenom berzanskih cena nafte i derivata nafte - ističe Mićović.

Nebojša Atanackovi­ć, predsednik kompanije AD “Nafta”, takođe podseća da je pre par godina cena nafte bila rekordna, do 130 dolara po barelu, a da gorivo nije bilo skuplje nego danas.

- Dakle, odnos povećanja berzanske cene sirove nafte i cene derivata u maloprodaj­i nije apsolutno jedan na jedan. Posebno zato što veći deo cene goriva predstavlj­aju porezi, odnosno akciza i porez na promet. Tako da enormna povećanja o kojima se spekuliše nisu moguća - smatra Atanackovi­ć.

 ??  ?? porasla cena sirove nafte na svetskim tržištima
porasla cena sirove nafte na svetskim tržištima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia