Blic

Milioni nijansi (ne)morala

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć, novinar

Ima li morala u politici? To je pitanje koje se na ovim prostorima stalno postavlja, a odgovor je uvek isti - nema ga, jer je to kategorija koja je davno izumrla pa zato ne treba da čudi što običan svet smatra da morala i poštenja ima više po burdeljima nego na srpskoj političkoj sceni. A da to nije daleko od istine potvrđuje i aktuelna afera oko Univerzija­de i ponašanje ministra sporta Vanje Udovičića, koji je uhvaćen u lažima oko trošenja 143 miliona dinara državnih para. Najveća od njih vezana je za cenu master plana, koji je, prema njegovim tvrdnjama, Evropskoj univerzite­tskoj sportskoj asocijacij­i (EUSA) plaćen neverovatn­ih 572.000 evra.

# Zbog jednog člana vlast gubi kredibilit­et u odlučnoj borbi protiv korupcije

Poznavaoci prilika su rekli da je ta cena za Ginisovu knjigu rekorda, što se ubrzo pokazalo kao tačno, jer po izjavi pravog autora ovog dokumenta Srđana Boškovića datoj policij, to vredi samo 30.000 evra. Dakle, 542.000 evra para građana Srbije je negde nestalo, a gde, to bi vlast trebala da preispita. U suprotnom, zbog jednog njenog člana gubi kredibilit­et u borbi protiv korupcije, na čijim je krilima i osvojila poverenje naroda.

U uređenim zemljama za ovakvu aferu ministar bi, bez obzira na svoju krivičnu odgovornos­t, podneo ostavku iz moralnih razloga. Ali u Srbiji ta praksa ne postoji, pa Udovičić nema nameru da bude njen rodonačeln­ik. Možda bi trebalo da bude, kako bi bar donekle sprao ljagu sa svog nekada svetlog sportskog obraza, ali i obraza onih koji su mu ukazali poverenje da bude narodni predstavni­k.

Ukoliko to ne uradi, onda je jasno da za ministra sporta postoji bar 143 miliona nijansi (ne)moralnih kategorija, od kojih nijedna nije vezana za ostavku. Takvo ponašanje navodi na zaključak da je politika jedini posao, ako ne računamo kriminal, kojem se daje pravo na odsustvo morala u svom delovanju. Ako je tako, onda i politika ulazi u sferu kriminala jer je, nažalost, sve više vode samo novac i interes grupe ljudi, a ne naroda.

Slučaj ministra Vanje Udovičića, izgleda, to pravilo potvrđuje, a ako se to ne promeni, onda je jasno da će građani izgubiti svaku nadu da moral i politika mogu zajedno. Tada za ovu državu neće biti spasa.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia