Blic

Ja sam zapravo čergar

Posao, odnosno muzika, jeste moj život, kaže Željko Lučić, velikan operske scene, pred večerašnji nastup na Kolarcu.

- tatjana nježiĆ

Slavni operski pevač rođen u Zrenjaninu, koji se školovao kod prof. Biserke Cvejić i 1998. otišao iz Srbije, već dvadeset godina suvereno vlada najvećim svetskim scenama. Svetski autoriteti svrstavaju ga među nekoliko najvećih operskih zvezda današnjice, apostrofir­ajući njegovo majstorstv­o u izvođenju velikih romantičar­skih rola, čija se tumačenja, posebno Verdijevih likova, ocenjuju kao neprikosno­vena. Solista Metropolit­ena, bečke državne i londonske kraljevske opere, u Beogradu će nastupiti u subotu, na Kolarcu, kao specijalni gost na Gala koncertu Simfonijsk­og orkestra i hora RTS pod upravom Bojana Suđića, kojim Radio Beograd 2 slavi 60 godina postojanja.

Razgovor sa velikom svetskom zvezdom rađen je nakon konferenci­je za novinare na kojoj je najavljen pomenuti koncert, okarakteri­san i kao kulturni događaj prvog reda. Iako u vremenskom tesnacu, zdušno prihvata razgovor, odgovara srdačno, ležerno…

S kojim osećanjem ovoga puta dolazite u Beograd?

- Nastup u Beogradu za mene je uvek velika radost, i velika odgovornos­t! Ima i jedna lična nota. Naime, poziv je usledio direktno od g. Radomana Kanjevca, čelnika Drugog programa Radio Beograda, koji slavi svoj jubilej. A mi smo familija, on je brat moje supruge. Da, na neki način, koncert u Beogradu je za mene i privilegij­a.

Šta je na programu?

- Pevaću odlomak iz Verdijeve opere “Bal pod maskama”, kao i arije iz opere “Pajaci” R. Leonkavela i “Andrea Šenije” Umberta Đordana.

Kad se osvrnete unazad, u sećanjima vratite u dane detinjstva i mladosti, jeste li slutili da će vas glas odvesti u Metropolit­en?

-Ne .... ni slučajno. Počeo da se bavim pevanjem bez ikakvog cilja. Počeo sam da pevam zato što volim da pevam... a eto, karijera me vodila do Metropolit­ena, koji je po mnogima vrh sveta.

A šta vas je najviše obeležilo, gde je vaša tačka oslonca?

- Posao je bio i ostao moj način života. U onim našim nesrećnim godinama, tačnije 1998, otišao sam iz Srbije. Danas živim u Frankfurkr­tu u Nemačkoj. I kad me pitaju gde je dom, kažem da ga nemam, i nije mi to nikakav problem. Ja sam zapravo čergar. Najviše vremena provodim po hotelima, pozornicam­a, avionima.

Oni koji vas poznaju kažu da ste naklonjeni duhovitost­i?

- Uglavnom sve prihvatam sa dozom humora, satire. Ovaj posao je sam po sebi duboko ozbiljan. Nisam rekao da nije i lep, uzbudljiv. Naprotiv. Moj pristup je jednostava­n, normalan.

Veliki talenat je...

- I velika odgovornos­t. Kad je reč o ovom poslu, čovek se neminovno sreće sa činjenicom da je teško pobeći publicitet­u. Lično ga ne volim, nisam baš mnogo srećan sa tim intervjuim­a, slikanjima... Ali to je sastavni deo posla.

A kad po velikim svetskim scenama pevate sa velikim svetskim zvezdama...

- Kolege smo. Mi smo normalni ljudi. To mediji od nas prave ovo ili ono... Publika, ljudi, vidi nas samo na sceni. Privatno smo nešto drugo i možda bi se moglo reći da je svako pomalo luckast na svoj način. Dobro, ima ponekad narcisoidn­osti ili ne znam čega, ali nije to ništa čega i inače nema među ljudima. Pevao sam sa najvećim imenima današnjice - sasvim normalni ljudi.

Kako vidite položaj ozbiljne, klasične muzike danas?

- Nažalost, sve je povezano sa politikom i sa tržištem, odnosno profitom. Sve je postalo biznis. Sve se radi na brzinu... Neoliberal­na omča. Kao da se ne možeš oteti utisku kako od umetnosti skoro da više ničega nema, da je potpuno na margini... Velika je to žal. Zašto i danas slušamo pevače iz dvadesetih i tridesetih, pa pedesetih, šezdesetih, sedamdeset­ih godina 20. veka, kojima pripada i moja profesorka, izvanredna i velika Biserka Cvejić... Takvih pevača više nema jer nema takvog načina rada, takvog načina mišljenja, takvog odnosa prema poslu. A ja sam se na tome formirao, to je uvreženo u meni.

Vaš osvrt na aktuelni trenutak, u društvenom i političkom smislu?

- Mislim da nismo na dobrom putu. Profit, slava, senzacija - to su postale osnovne stvari današnjeg življenja. Do njih vodi manipulaci­ja, one dalje uglavnom u prazninu i ništavilo. Ne znam šta se dešava u najmoćniji­m glavama.

 ??  ?? željko je solista metropolit­ena, beČke državne i londonske kraljevske opere
željko je solista metropolit­ena, beČke državne i londonske kraljevske opere

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia