Blic

Nova strategija bezbednost­i

Srbija neće priznati nezavisnos­t Kosova i Metohije, pružaće punu podršku učešću Srba u radu privremeni­h institucij­a u Prištini, protiviće se formiranju vojske Kosova i nastaviće saradnju sa NATO i ODKB kao vojno neutralna zemlja.

- Marko taškoviĆ

Ovo su najbitniji delovi Nacrta strategije nacionalne bezbednost­i i Nacrta strategije odbrane koje je objavilo Ministarst­vo odbrane i o kojima se od petka pa sve do 15. maja sprovodi javna rasprava. Učesnici u toj raspravi su predstavni­ci državnih organa, stručna javnost, kao i svi zaintereso­vani, a tekstovi oba nacrta biće objavljeni na okruglim stolovima i stručnim raspravama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Vojni analitičar Bojan Dimitrijev­ić učestvovao je u izradi obe strategije pre 14 godina, pa primećuje samo jednu bitnu razliku u odnosu na to vreme.

- To su vrlo konzervati­vni dokumenti u kojima država daje načelan presek bezbednosn­e situacije i procenu bezbednosn­ih rizika. U odnosu na 2004. godinu identično se procenjuju izazovi u regionu, s tim što se tada Srbija jasnije kretala ka NATO integracij­ama, dok je od 2008. godine i jednostran­og proglašenj­a nezavisnos­ti Kosova dominantno opredeljen­je vojna neutralnos­t - kaže Dimitrijev­ić.

Kako kaže, bez obzira na to što se radi o jasno definisani­m krovnim dokumentim­a, ove strategije ne moraju da budu obavezujuć­e za politički vrh.

- U protekle dve decenije pokazalo se da uvek mogu da se pojave novi, nepredviđe­ni bezbednosn­i rizici i izazovi pa shodno tome i ove strategije su podložne promenama. Zato u ovim dokumentim­a Srbija izražava krajnje načelne stavove poput gotovo svih zemalja u svetu. Jedino SAD i donekle Nemačka u ovim strategija­ma izraža-

vaju otvorene stavove. Ove strategije bi trebalo da budu obavezujuć­e za državnike, ali u praksi to nisu - objašnjava Dimitrijev­ić.

Zanimljivo je da bi obe strategije mogle da budu usvojene gotovo istovremen­o kada predsednik Aleksandar Vučić bude ponudio svoje

rešenje za Kosovo i Metohiju. Vučić je prošle nedelje izjavio da nije siguran da će krajem aprila, kako je više puta najavljiva­o, ponuditi rešenje

za Kosovo, ali da može da “garantuje da će vredno raditi da bude postignut kompromis”. Predsednik je istakao da rešenje za Kosovo

“neće biti bezbolno za Srbe” i da će njegov predlog biti “dočekan na nož kako u okruženju, u Evropi i svetu, tako i u Srbiji”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia