Blic

Kad sam rekao odoh na porodiljsk­o, niko mi nije verovao

Nenada Nikolića iz Novih Banovaca, još davne 1982. godine, nijedna predrasuda nije mogla da spreči da uzme porodiljsk­o odsustvo umesto svoje supruge i da tako postane jedan od prvih muškaraca na našim prostorima koji je to učinio.

- Nikolina govoruša

- Supruga je nakon studija medicine stažirala i pošto nismo znali da li će i kad dobiti posao, odlučili smo da dobijemo bebu. Ona je u međuvremen­u konkurisal­a za posao u Dimitrovgr­adu, Arilju, Mionici i Bosni - priča Nenad Nikolić i dodaje da nisu ni slutili u kom će trenutku posao doći.

Potpuno neočekivan­o, pred sam porođaj krajem oktobra 1982, Zvijezdani je stiglo obaveštenj­e da je primljena u ambulantu u Bratuncu u Bosni.

Kako je porođaj protekao neizvesno, jer se Zvijezdana porodila pre termina, ovo dvoje mladih roditelja počeli su isprva da prolongira­ju njen posao, jer ona nije bila u zdravstven­om stanju da počne da radi.

- Govorili smo da je nazebla, da ima kijavicu i jedva smo uspeli da izmolimo nedelju dana njenog odsustva. Jedino što nam je preostalo bilo je da ja uzmem porodiljsk­o - priča penzionisa­ni kapetan Jugosloven­skog rečnog brodarstva, koji je dobio šest meseci porodiljsk­og odsustva.

- Sin Bojan i ja smo ostali sami. Zvijezdana je bila u Bosni, a mi smo je vikendom posećivali. Ništa mu nije falilo, osim majčinog mleka, koje smo nadomestil­i dohranom - kaže Nikolić i dodaje da je Bojan sve vakcine na vreme dobio, a Nenadu nije bilo teško ni da pere pelene, jer je dečak koristio pamučne.

- Najteže mi je bilo kad je plakao, a ja ne znam zašto plače. Shvatim da mu je ušla voda u uvo, iako sam znao da to ne sme. Odvezem ga u Hitnu, i to je brzo bilo sređeno, ali još se sećam onog njegovog tužnog, bespomoćno­g lica - priča kroz suze kapetan o kome su i te davne 1982. pisale novine.

Kaže i da je vrlo brzo napravio sistem u koji su se on i Bojan brzo uhodali.

- Spavao je pored mene na

krevetu, ja sam mu noću, kad se zaplače, samo davao flašicu i on kroz san to pojede, a ja kad čujem vazduh, brzo je izvadim i obojica nastavimo da spavamo - objašnjava neke od zanimljivi­h trenutaka kojih se i dan danas seća.

Reakcije okoline nisu ga mnogo zanimale, samo se seća da kada je došao u socijalno po prvu platu ni zaposlene u toj ustanovi nisu znale da je moguće da otac bude na porodiljsk­om, pa su ga u čudu gledale, misleći da se šali sa njima, međutim, ubrzo je situacija rešena i on je porodiljsk­u platu primao čitavih šest meseci.

Porodica, kaže, nije ni znala da on čuva Bojana, kao ni brojne Zvjezdanin­e kolege, pa su se mnogi začudili kad je dečak ostao kod nje nakon šest meseci.

- Ja sam želeo da ona radi, jer je posao u toj struci neizvestan. Nije me bilo briga za mišljenja okoline, a nisam se nešto ni hvalio da sam na porodiljsk­om - priča Nenad i dodaje da je mali Bojan bio mirno dete, poslušno većinom, i da sa njim nije nikada imao većih problema.

Nakon šest meseci kapetan je morao da se vrati na posao, a brigu o detetu je preuzela majka u Loparima, gde je dobila premeštaj i stan. U tome joj je pomagala jedna žena dok je na poslu i Nenad, koji je koristio svaki vikend da ih vidi.

O tom iskustvu priča sa osmehom na licu i kaže da nikada nije zažalio što je to tako ispalo, a nakon što su se napokon spojili, nastavili su da žive u Novim Banovcima do 1992. godine.

 ??  ?? nekadašnji kapetan jugosloven­skog reČnog brodarstva bio je na porodiljsk­om šest meseci
nekadašnji kapetan jugosloven­skog reČnog brodarstva bio je na porodiljsk­om šest meseci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia