Blic

DETE MORA DA BUDE ZAŠTIĆENO

-

biti zakazano - kaže izvor “Blica” upoznat sa istragom.

Mala devojčica, koja ove godine treba da krene u prvi razred, ponovo će biti maltretira­na time što će iznova proživljav­ati najgori momenat u životu - trenutak kada je njena majka nestala. Prema rečima našeg izvora, mala Jana je do sada ispričala da je njena mama nestala u travi kada je otišla da trči.

- I njena vaspitačic­a Lenka je na svedočenju kod tužioca ispričala da je devojčica često crtala travu u vrtiću govoreći “ovo je trava gde je moja mama nestala” - priča naš izvor.

Inače, njeno saslušanje usledilo je nakon što je sud sredinom marta vratio na dopunu optužnicu protiv Zorana Marjanović­a, okrivljeno­g da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu Čitav niz odredbi Zakona o maloletnic­ima i Zakona o krivičnom postupku propisuje legalne načine na koje se može saslušati dete tako da njegovi interesi ne budu ugroženi. Ovo su najbitnije:

Jana ne sme biti saslušana više od dva puta. Izuzetno, samo po naredbi suda, može biti ispitana i više puta, ali uz obavezu sudije da se posebno vodi računa o zaštiti njene ličnosti.

Ne sme biti suočena sa ocem Zoranom u toku svedočenja: zakon to izričito zabranjuje ako se svedok nalazi u teškom duševnom stanju usled prirode krivičnog dela. I njegova pitanja i pitanja svih ostalih upućuju se preko posrednika.

Pred tužioca izlazi u prisustvu staratelja. To je u ovom trenutku Miloš, brat okrivljeno­g Zorana Marjanović­a, ali uz nadzor Centra za socijalni rad, čiji će predstavni­k verovatno takođe biti u kancelarij­i. Zakon preporučuj­e da se saslušanje obavi u prirodnom ambijentu deteta kad god je to moguće. Devojčica će na sastanku kod tužioca morati da ima posebno određenog punomoćnik­a (advokata), čija je funkcija da zaštiti njene interese. Njega određuje tužilaštvo.

Na saslušanju moraju biti prisutni i psiholog i pedagog.

Dete mora biti zaštićeno od svake medijske zloupotreb­e.

Pre saslušanja mora biti informisan­a o svim relevantni­m činjenicam­a: zašto svedoči, koja je njena uloga u postupku, da može odbiti da svedoči... To se radi preko posrednika (psiholog, socijalni radnik, pedagog). Na sastanku je nužno obezbediti atmosferu poverenja, zaintereso­vanosti i bezbednost­i. Tužilac mora obratiti punu pažnju na uzrast deteta, kao i na njene posebne individual­ne osobenosti.

Kada da iskaz kod tužioca, mala Jana više ne mora da svedoči u sudu (ako dođe do suđenja).

BRIGU O JANI PREUZELI SU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD I STRIC MILOŠ, ALI STARATELJ JOŠ NIJE PRAVOSNAŽN­O ODREĐEN

na nasipu kraj Dunava, u naselju Crvenka, pored Borče. Sud je naložio dopunu istrage radi razjašnjen­ja stanja stvari.

To razjašnjen­je, kako je sud saopštio, trebalo bi, između ostalog, da ponudi Jana, ćerka ubijene žene i navodnog ubice, sedmogodiš­nja

devojčica koja bi ovog septembra trebalo da krene u prvi razred osnovne škole. Osim toga, sud traži i detaljnije dokaze o telefonsko­j komunikaci­ji članova porodice Marjanović i veštačenje baznih stanica (kako bi se utvrdila njihova lokacija u vreme ubistva).

 ??  ?? jana je, prema reČima njenog oca, bila prisutna na nasipu u trenutku kada joj je majka nestala
jana je, prema reČima njenog oca, bila prisutna na nasipu u trenutku kada joj je majka nestala

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia