Blic

Pripremna nastava košta i 40.000 dinara

Srednjoško­lci kreću na pripremnu nastavu i do osam meseci pre upisa, a njihovi roditelji za to moraju dobro da zavuku ruku u džep.

- milica rašiĆ

Tako su mnogi od budućih brucoša tehničkih fakulteta krajem oktobra počeli sa časovima matematike ili fizike na Elektroteh­ničkom fakultetu, a pripremna nastava se održava uglavnom subotom, sve do 15. juna. Ubrzo nakon toga, časovi su počeli i na Fakultetu organizaci­onih nauka, Mašinskom, Matematičk­om, Farmaceuts­kom...

Za one koji su se kasnije opredelili za budući poziv, ili nisu još uvek, pripremni časovi organizuju se i na pro- leće - tako Ekonomski fakultet ima tri ciklusa pripreme, a naredni je u junu, po završetku školske godine. Slično je i na Fakultetu političkih nauka, gde se organizuje pripremna nastava od 2. do 3. juna, od 10 do 15 sati, i od 4. do 8. juna, od 13 do 18 sati, po ceni od 12.000 dinara.

Neretko učenici pohađaju pripremu na jednom, iako žele da upišu drugi fakultet, najćešće zbog cene, kvaliteta nastave, termina... Na šarenolike cene utiču uglavnom broj časova i rata. Od prestoničk­ih fakulteta, najpovoljn­ija je nastava na Mašinskom, gde 65 časova iznosi 20.000 dinara, a najskuplja na FON-u, gde 40 časova, plaćenih iz dva puta, košta 28.000. Ipak, još više izdvajaju oni čija deca uzimaju časove kod privatnih profesora - čak 500-600 evra po predmetu.

Ipak, ima i fakulteta koji izlaze u susret zaintereso­vanima, pa im pripreme obezbeđuju besplatno - tako je na Fakultetu inženjersk­ih nauka u Kragujevcu i Mašinskom fakultetu u Nišu, koji nude časove

matematike.

Neki fakulteti organizuju i probne prijemne ispite nekoliko dana pre zvaničnog, po ceni od oko 2.500 dinara.

Udaru na kućni budžet jedinu pomoć mogu pružiti studentske stipendije i krediti, koje država dodeljuje akademcima koji ispune određene uslove. Za dobijanje kredita presudan je uspeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice, a da bi se oslobodio njegovog vraćanja, on mora ostvariti prosečnu ocenu veću od 8,5. Stipendija se dodeljuje bez obaveze vraćanja, a kandidati se rangiraju na osnovu uspeha i efikasnost­i studiranja.

 ??  ?? mnogi maturanti spremaju se još od oktobra
mnogi maturanti spremaju se još od oktobra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia