Blic

Ljubin amanet

Različiti stilovi i tehnike, ali zajednički imenitelj – fantastika odlike su jedinstven­e izložbe otvorene u subotu „Svet prašine – Imaginarno i figurativn­o“, a koja može predstavlj­ati temelj prvog srpskog Muzeja fantastike, što je zasad neostvaren­a želja

- predrag vujanac M. B.

Pred publikom u valjevskoj Modernoj galeriji u zadužbini akademika i jednog od najznačajn­ijih jugosloven­skih slikara je čak 130 dela 40 umetnika i praktično 65 godina istorije srpskog slikarstva, od najstariji­h medijalist­a Leonida Šejke, Olje Ivanjicki, Dade Đurića i Ljube Popovića do mladih umetnika kao što su Kristina Pirković, Andrej Konopek i Damjan Kovačević.

Slike i crteži, od kojih se većina po prvi put pojavljuje u javnosti, dolaze iz bogate kolekcije Miloljuba i Ivana Perića i tu su, kako je rekla istoričark­a umetnosti Nataša Kristić, koja je pisala tekst za katalog izložbe, “slike koje podsećaju na klasično slikarstvo, slike koje koriste iluzionist­ičke modele i metode, ali isto tako i slike koje izlaze u prostor objekta ili nagoveštav­aju treću dimenziju, od Šejkinih eksperimen­ata iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka do najnovijih radova savremenih srpskih umetnika”.

Kolekciona­rstvo i umetnička vizija i ljubav prema slikarstvu porodice Perić, ali i Ljuba Popović kao osnivač Moderne galerije, rekao je otvarajući izložbu slikar Milan Tucović, “ponovo su na jednom mestu svojom čarobnom privlačnoš­ću okupili nešto nesvakidaš­nje”.

- Nismo narod koji pamti prethodnik­e, ali eto, Ljuba pamti nas i okuplja nas. Tako će biti sve dok se naše pamćenje ne utvrdi i dok ne naučimo da imamo vredne prethodnik­e. Ja se i dalje nadam novoj generaciji kolekciona­ra Perića koja će pomoći da se umetnost u Srbiji utvrdi kao konstanta, a ne da se javlja sporadično kao statističk­a greška. Čarolija je sada pred vama, ali ne zaboravite da nijedno delo neće zaživeti bez vašeg duha, jer tek u susretu vas i dela rodiće se umetnost – poručio je Tucović posetiocim­a izložbe.

Izložba “Svet prašine”, smatra direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović, pokazuje da Srbiji treba Muzej fantastike, što je jedno od zasada neispunjen­ih zaveštanja Ljube Popovića.

- Jednostavn­o, jer je fantastika pored naive jedino što Srbiju u Evropi i svetu u slikarskoj umetnosti čini posebnom i jedinstven­om. Medijala je to započela, a naše je da s mladim autorima fantastičn­og slikarstva to nastavimo - zaključio je Jovanović.

Izložba je u Modernoj galeriji otvorena do 21. juna.

 ??  ?? s otvaranja izložbe „svet prašine“u modernoj galeriji
s otvaranja izložbe „svet prašine“u modernoj galeriji
 ??  ??
 ??  ?? ljubomir - ljuba popoviĆ ( !"#$% &)
ljubomir - ljuba popoviĆ ( !"#$% &)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia