Blic

Novak će opet biti kao mašina

Posle Majamija se videlo da nešto ne valja i da Nole mora pod hitno da menja, kaže legendarni Nemac. Naš teniser od danas u Barseloni.

- Aleksandar pijevac

Malo toga je potrebno Novaku Đokoviću da bi se vratio u vrh svetskog tenisa, gde mu je i mesto. Ovako razmišlja njegov trener Marjan Vajda, ali i svi koji su gledali srpskog tenisera na Mastersu u Monte Karlu. Očigledno je da Novak i dalje ima veliku želju i glad za pobedama. Jednostavn­o, potrebno je samo još vremena da se zaborave problemi, bol, neuspesi...

Zato i ne čudi da Đoković vapi za mečevima i da je stalno na terenu, tako da je odluka da igra u Barseloni bila potpuno očekivana.

- Mečevi, mečevi i samo mečevi. To je potrebno Novaku, jer je jako blizu da bude onaj stari - rekao je Vajda.

Novaka u Barseloni, takođe, očekuje težak posao. U prvom kolu je sloboda, dok će u drugom igrati sa Argentince­m Federikom Delbonisom ili igračem iz kvalifikac­ija. Zatim sledi, najverovat­nije, Felisijano Lopez, a onda u četvrtfina­lu Rafa Nadal ili Keji Nišikori, koji su se juče borili za trofej u Monte Karlu. Đoković protiv Španca vodi sa 26:24, a poslednji put su se sreli pre gotovo 12 meseci, u polufinalu Madrida, kada je Nadal slavio sa 6:2, 6:4.

Prema planu, naš teniser bi prvi meč u Barseloni trebalo da odigra u utorak. Inače, turnir u Kataloniji je serije 500, a pobednik će pored 500 ATP bodova zaraditi i 501.700 evra.

Sa tim da Novak ima šansu slaže se i njegov bivši trener Boris Beker.

- Iskreno, posle turnira u Majamiju znao sam da mora nešto da promeni. Videlo se da nema napretka i da ovako neće uraditi ništa. Zato je Marijan pravi izbor. Poznajem ga dugo i jedan je od najboljih tenisera na svetu. Imao sam priliku da se uverim da Novak i on imaju posebnu vezu. Jednostavn­o, odgovaraju jedan drugome. Vajda ume da postavi trening koji iz Novaka izvlači maksimum - iskren je Beker.

Nemac smatra da je Novaku potreno samo da veže seriju pobeda, da osvoji trofej...

- Vidite, dobar trener je onaj koji svom igraču prenese nešto što ovaj ne želi da čuje. Novakova snaga je u njemu, njegovom karakteru, stilu igre i života. On nije kompjuter na kojem možete samo da

pritisnete dugme. Novak je pametan čovek i teniser. Morate da ga ubedite šta je najbolje za njega, da ga ubedite šta sme, a šta ne sme da radi. Jednom kada vas razume, pretvara se u mašinu na terenu. Postaje nezaustavl­jiv, a to je ono što svi želimo ponovo da vidimo - dodao je Beker.

Da se na trenutak vratimo u Barselonu, gde je Novak igrao samo jednom. Bilo je to davne 2006. godine, kada je u prvom kolu poražen od Španca Danijela Himena Travera 4:6, 6:3, 3:6. Đoković je tada bio 178. na svetu.

Španski mediji prenose da je direktor turnira Alberto Kosta mesecima pregovarao sa našim teniserom i da je Novak pristao tek posle Monte Karla i dosta ubeđivanja.

Za Đokovića je važno da nastavi da igra i da osvaja bodove kako bi popravio svoju poziciju na ATP listi i tako sebi obezbedio bolju startnu poziciju pred početak Rolan Garosa.

 ??  ?? boris beker smatra da ĐokoviĆ ne može da se vrati u sam vrh bez pomoĆi marjana vajde
boris beker smatra da ĐokoviĆ ne može da se vrati u sam vrh bez pomoĆi marjana vajde
 ??  ?? novak ne krije da se najbolje oseĆa u društvu vajde, sa kojim ove nedelje napada turnir u barseloni
novak ne krije da se najbolje oseĆa u društvu vajde, sa kojim ove nedelje napada turnir u barseloni

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia