Blic

Kimov test za Trampa

Kim Džong Un je obradovao svet najavom da će Severna Koreja zaustaviti nuklearna i raketna testiranja uoči samita sa predsednik­om SAD Donaldom Trampom, ali analitičar­i upozoravaj­u da nije sve onako kako se čini.

- dobrivoje kataniĆ

Brojni analitičar­i smatraju da se radi o važnom testu za američkog predsednik­a Donalda Trampa. Postavlja se veliko pitanje šta će Kim zauzvrat tražiti od Trampa.

Iako je i sam Tramp pozdravio odluku severnokor­ejskog lidera, dan kasnije on je ipak objavio jedan tvit koji pokazuje da nije olako shvatio Kimovu najavu.

- Daleko smo od okončanja severnokor­ejske krize, možda će stvari funkcionis­ati, a možda i neće - samo će vreme pokazati... - napisao je američki predsednik na svom nalogu na Tviteru.

Kako je Tramp rekao, Kim Džong Un sada radi ono što je „odavno trebalo da bude urađeno“.

Kimova izjava koja je data u subotu jasno stavlja do znanja da razlog zbog kojeg Kim Džong Un obustavlja testove je taj što misli da je njegova zemlja ovladala razvojem nuklearnog oružja, piše analitičar i urednik „Diplomata“i stariji saradnik Federacije američkih naučnika Ankit Panda za Bi-Bi-Si.

Indija i Pakistan su do 1998. godine izvele po šest nuklearnih proba i sada se vode kao nuklearne sile iako od tada nisu vršile dodatne testove. Isti broj testova sprovela je i Severna Koreja, uz dodatnih osam godina u posedu znanja za razvoj tehnologij­e.

Poslednja dva severnokor­ejska testa, u septembru 2016. i 2017. godine, dostigla su bitne granice. Peti test je izvršen sa standardni­m i kompaktnim nuklearnim uređajem koji može da se montira na rakete kratkog, srednjeg i interkonti­nentalnog dometa.

Prema procenama, očekivana snaga tog oružja je dva do tri puta veća od bombe koju su SAD bacile na Nagasaki. Ali i to je dovoljno moćno za svrhe Pjongjanga.

Ali poslednji test je pokazao da Severna Koreja ima sposobnost­i za izradu ozbiljno snažnih nuklearki. Iako se eksperti još nisu sližili da li imaju termonukle­arnu bombu, seizmološk­i podaci ukazuju na to da njihova bomba može da uništi ceo jedan grad eksplozijo­m.

Bi-Bi-Si piše da, kao što se Kim osećao dovoljno smelim da napusti Severnu Koreju prilikom posete Kini, tako je njegova najava pokazatelj njegovog rastućeg samopouzda­nja.

Izjava Kima sugeriše da će tunele za testiranje projektila da „demontiraj­u“, a ne da sruše. Sve dok ima svoje rakete Severna Koreja može da ukine svoju odluku. Tako je 1999. godine podnela moratoriju­m za testiranje raketa, ali ih je ponovo pokrenula 2006. godine. Osim zaustavlja­nja testiranja, Kim je potvrdio i uspeh fundamenta­lnog nacionalno­g strateškog projekta, rezimirani­m u onome što je nazvao „linija bjungđin“. Koncept se zasniva na simultanom razvoju moćnih nuklearnih snaga uz prosperite­tniju ekonomiju. Kim je jasno podvukao da će sa prekidom testova usmeriti sve napore na izgradnju jake socijalist­ičke ekonomije i poboljšanj­e standarda ljudi.

Objava Pjongjanga stigla je uoči sastanaka sa Južnom Korejom i SAD. Pitanje je zašto Kim daje toliko unapred umesto da obustavu nuklearnih testova i moratoriju­m nad ICBM čuva kao kečeve u rukavu za sastanak sa Donaldom Trampom.

Međutim, sam sastanak sa predsednik­om Amerike je već dovoljno velika nagrada jer je to nešto što ni Kimov otac ni deda nisu uspeli da ostvare.

U govoru Kim ni reč nije rekao o denukleari­zaciji koju je Južna Koreja pominjala u njeno ime. Tako deklaracij­a Severne Koreje zvuči kao izjava države koja nema nameru da se odrekne nuklearnog oružja, koje joj daje krajnju garanciju za opstanak, navodi Panda.

Iako stručnjaci upozoravaj­u da svet treba da bude skeptičan pred sastanak Trampa i Kima, čini se da je ipak najbolje rešenje da do njega dođe jer će se na taj način možda jednom zauvek rešiti kriza.

 ??  ??
 ??  ?? tramp mora da bude oprezan, smatraju analitiČar­i
tramp mora da bude oprezan, smatraju analitiČar­i
 ??  ?? severna koreja je zadovoljna napretkom nuklearnog programa
severna koreja je zadovoljna napretkom nuklearnog programa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia