Blic

Rusija ne odustaje od Sirije, poslala nove ratne brodove

- I. Z. K.

Tenzije između Rusije i Zapada zbog Sirije su se izgleda samo privremeno smirile. U Mediteran su na putu ka Siriji uplovila dva ruska ratna broda fregata „Pitlivi“i razarač „Smetlivi“, prenosi britanski „Dejli star“.

Fotografij­e ta dva ruska broda kako prolaze kroz Bosfor i Mramorno more objavili su pojedini turski sajtovi.

Pres-služba Crnomorske flote je saopštila da su brodovi ranije izvodili vojne vežbe u Crnom moru.

Oba broda su opremljena projektili­ma na navođenje i oni će povećati rusko vojno prisustvo u Siriji. Brod „Smetlivi“može da nosi i helikopter. „Dejli star“navodi da su prethodno dva ruska vojna broda presretnut­a u Lamanšu takođe krenula ka Siriji.

U ruskoj vojnoj bazi Tartus u Siriji može da se smesti do 11 bojnih brodova. U Siriji se trenutno nalazi oko 11.000 ruskih vojnika, a čini se da Rusija želi da još više poveća svoje prisustvo. Prošle nedelje su primećena tri teretna broda sa tenkovima i kamionima kako plove ka Siriji.

Rusko slanje brodova usledilo je nekoliko dana nakon što su američki, britanski i francuski vazdušni udari uništili nekoliko meta u Siriji, nakon navodnog hemijskog napada u Dumi za koji je Zapad okrivio režim sirijskog predsednik­a Bašara al Asada.

Damask i Moskva negiraju da je sirijski režim bacio hlorin na civile. Tim inspektora iz Organizaci­je za zabranu hemijskog naoružanja (OPCV) uzeo je uzorke iz Dume kako bi istražio da li je do napada hemijskim oružjem zaista došlo i ko stoji iza njega.

U međuvremen­u je sirijska državna televizija javila je da su pobunjenic­i predali enklavu severoisto­čno od Damaska i da prelaze u oblasti pod kontrolom opozicije na granici sa Turskom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia