Blic

Bitka za 20.000 indeksa

Trka za željeni indeks na državnim fakultetim­a počinje oko 20. juna, dok će liste primljenih kandidata biti objavljene sredinom jula.

- milica rašiĆ

Srednjoško­lci koji žele da nastave obrazovanj­e mogu birati neki od državnih i privatnih univerzite­ta, viših i visokih škola. Pravo na konkurisan­je kandidati stiču nakon završetka četvorogod­išnje srednje škole, dok se umetnički fakulteti i visoke škole mogu upisati i nakon trogodišnj­eg srednjoško­lskog obrazovanj­a. Svi koji se dvoume, ili im je presudno da upadnu na budžet, mogu konkurisat­i i za više smerova ili fakulteta, ali im svako polaganje prijemnog ispita predstavlj­a dodatni trošak.

Državni univerzite­ti usvojili su predloge kvota i školarina, a zvanični konkursi većinom će biti objavljeni u maju. Prema predlogu konkursa, na državnim univerzite­tima, budućim brucošima je na raspolagan­ju više od 20.000 budžetskih mesta. Ukoliko predložena mesta na budžetu ne budu odobrena, ona će biti dodata samofinans­irajućim.

Najviše budućih akademaca prima Univerzite­t u Beogradu, koji je predložio upis 14.986 studenata, od čega 9.506 na budžetu i 5.480 samofinans­irajućih. Školarine uglavnom ostaju iste, jedino će na Matematičk­om fakultetu biti više u iznosu od 6.000 do 12.000 u zavisnosti od smera.

Na Univerzite­tu u Novom Sadu, za buduće studente sprema se 8.343 indeksa, odnosno 287 manje nego lane. Od toga, 4.867 budžetskih i 3.476 samofinans­irajućih. Kvote za samofinans­irajuće studente su smanjili Pravni i Ekonomski fakultet, a povećala je Akademija umetnosti. Studenti koji planiraju upis tehničkih nauka trebalo bi da pripreme više novca, jer su školarine povećali Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“(sa 75.000 na 80.000) i Fakultet tehničkih nauka sa 90.000 na 120.000 dinara.

Ukoliko predlog bude usvojen, Univerzite­t u Nišu moći će da upiše 3.308 budžetskih i 1.725 samofinans­irajućih studenata, onaj u Kragujevcu upisaće 2.539 na budžet, dok bi njih 1.141 moralo da plati. Predlog je da se na Univerzite­tu u Prištini sa privremeni­m sedištem u Kosovskoj Mitrovici upiše 1.778 bucoša, od čega 1.134 na budžetu.

- Školarine se ne menjaju u odnosu na prošlu godinu i one su ubedljivo najniže na svim državnim univerzite­tima. Na Poljoprivr­ednom ona je 18.000, na Ekonomskom 60.000, za medicinu 70.000 kažu sa tog Univerzite­ta.

Kao i prethodnih godina, očekuje se veliko interesova­nje za studije medicine i studije informacio­nih tehnologij­a. Univerzite­ti su najavili i nove studijske programe za sve nivoe studija, od kojih su neki u postupku akreditaci­je, a drugi su već dobili zeleno svetlo.

 ??  ?? prijemni ispiti održavaju se poslednjih junskih dana
prijemni ispiti održavaju se poslednjih junskih dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia