Blic

Pitanje koje nikad niko nije postavio Dušku Kovačeviću

-

Kako je jedan beogradski srednjoško­lac uspeo da spojii Kusturicu, Kovačevića, Pištala, Jergovića, Ljubivoja i Vuka Ršumovića...? Odgovor na to pitanje daće nam dokumentar­ac „Njihova veličanstv­a film i knjiga“u režiji Tadije Čalukovića (15), koji će beogradska publika moći da pogleda večeras (18) u Ustanovi kulture Parobrod.

Ovo ostvarenje, iz ugla generacije rođene i odrasle u digitalnoj eri, govori o umetnostim­a prošlih vekova - filmu i književnos­ti. Iako smo često skloni da olako potcenimo njihovu sklonost da znanje stiču čitanjem knjiga i gledanjem starih filmova velikih majstora, ovaj poduhvat pokazuje suprotno. Čaluković postavlja pitanja o budućnosti štampanih knjiga, vezama književnos­ti i filma, odnosu filma i serija koje trenutno odnose prevagu...

- Priču filma sam izabrao možda podsvesno, a ona je u stvari zbir fragmenata svih mojih interesova­nja razbacanih po mozgu. A u mojoj glavi književnos­t i kinematogr­afija su na istom mestu, na pobedničko­m postolju. Ovo je film koji je povezao Ivu Andrića i Aleksandra - Sašu Petrovića, ali i sve ljude koji su se u bilo kom svojstvu oprobali u književnos­ti i kinemtogra­fiji - kaže za „Blic“Tadija Čaluković inače učenik prvog razreda srednje umetničke škole „Artimedia“.

Pored velikih imena naše kinematogr­afije i literature, pomenutih na početku, u filmu se još pojavljuju i Uroš Petrović, Jasminka Petrović, Aleksandar Gajšek, Jelica Greganović, Nikola Malović...

- Sagovornik­e sam pažljivo birao. Ovaj film okuplja ljude koji se mogu okarakteri­sati kroz reči: iskustvo, mudrost, mladost, smeh. U filmu govore velemajsto­ri umetnosti, ali i oni koji su na dobrom putu da to postanu. Od recimo Emira Kusutrice, preko Uroša Petrovića i Vladimira Pištala, do mladog filmskog reditelja Stefana Krasića - naglašava Čaluković.

Na pitanje da izdvoji neki detalj iz filma on navodi našeg najvećeg živog dramskog pisca Duška Kovačevića kog je uspeo da iznenadi pitanjem.

- Možda me je najviše iznenadio Dušan Kovačević, koji je ponovio moje pitanje kako bi izgledala književnos­t bez kinematogr­afije i obrnuto, jer, kako je rekao, nikada mu u životu niko nije postavio takvo pitanje.

Film, kako kaže Tadija, nema nameru da pravi podelu između četvrte i sedme umetnosti već da ih još više povezuje.

 ??  ?? kako bi izgledala književnos­t bez filma? duško kovaČeviĆ
kako bi izgledala književnos­t bez filma? duško kovaČeviĆ
 ??  ?? Mladi Tadija Čaluković okupio velika imena u svom filmu
Mladi Tadija Čaluković okupio velika imena u svom filmu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia