Blic

EU nam zavisi od Kosova, ostale stvari susamo pritisak

Pred Srbijom je veliko putovanje do punopravno­g članstva u Evropsku uniju, ali sve zavisi od odnosa prema Kosovu, istakao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- D. lukoviĆ, i. anĐelkoviĆ

- Od toga zavisi naša budućnost i to ne znači da sve nešto treba da predajemo, jer malo je toga ostalo, već znači da moramo da pronalazim­o racionalno rešenje i da to pitanje konačno rešimo. Sve drugo što moramo da uradimo, poput vladavine prava, imovine, a za šta, po pravilu, dobijamo uvek najgore ocene, u stvari je dodatni pritisak u smislu: vidi šta će da vam se desi ako u vezi s Kosovom ne bude ustupaka! I to nije ništa novo, mi to odavno znamo - poručio je Vučić prilikom otvaranja fabrike “Leoni” u Nišu.

Za to što smo u takvoj poziciji, dodao je, treba pitati “ove stručnjake što su vodili zemlju”.

- Moramo da gledamo da dobijemo najviše što možemo i izgubimo najmanje što moramo - poručio je on.

Istakao je i da sve izjave koje se mogu čuti od predstavni­ka privremeni­h institucij­a na KiM, poput najnovije da formiranje ZSO i stolica u UN za Kosovo idu “u paketu”, samo potvrđuju ono što je i rekao - da Priština nema nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da to i ne krije.

- To sam rekao i Federiki Mogerini, i belgijskom premijeru Šarlu Mišelu, reći ću i Donaldu Tusku, a na sve te laži iz Prištine i to što neće da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma, Evropa i svet ćute. Svi ugovori važe samo za Srbe, a na nama je da nastavimo da hodamo po tankoj žici, da nastavimo da se borimo za Srbiju. Nema tu pravde i ne možemo ni da je očekujemo - kazao je Vučić.

Jedna od aktuelnih tema je i mogući prelazak aerodroma u Nišu pod krov Vlade, a Vučić je podsetio da je za njegov dalji razvoj potrebno 20 miliona evra, koje taj grad nema, ali nije isključio mogućnost da se država predomisli i prepusti brigu i odgovornos­t za to onima koji se navodno brinu u interesu grada.

- Ostaje jedino da Saša Janković, kad već nije mogao da bude premijer, postane direktor aerodroma u Nišu. Iza protivljen­ja preuzimanj­u aerodroma stoje Janković i njegovi politički partneri, Dragan Đilas i Vuk Jeremić, koji bi u tom slučaju mogli da se bave javnim nabavkama, i

da uz odgovaraju­ću naknadu žive još bolje. Đilas bi mogao svojom imovinom i da vrati 25 miliona evra koje su ostali dužni građanima kada su zatvarali i uništavali fabrike. Međutim, država će taj problem rešiti i bez Đilasovih para - kazao je Vučić.

Istakao je i da Srbija nema vremena za gubljenje, jer želi da se popne na vrh uspeha, i da svako ko to pokuša da spreči neće u tome uspeti.

- Ne pomeraju reči sa mesta, već dela i to je ono što je i “Leoni” pokazao. Oni koji će ovde svaki dan da liju znoj, izvršiće promene i to je razlika između nas, onoga što predstavlj­amo vi i ja, i onih koji se ovih dana suprotstav­ljaju promenama i napretku - kazao je on.

Rekao je da je “Leoni” dokaz da se ono što je obećano ostvaruje i ukazao na reči američkog predsednik­a Tomasa Džefersona da je primetio da što više radi, ima više sreće, te naznačio da i Srbija ima sve više sreće za koju se sama izborila.

- Svaka fabrika je sreća za Niš, Srbiju, region, svaka fabrika koju smo otvorili i koju ćemo tek otvoriti znači da ćemo više da radimo, kao i da znamo da sve zahteva trud i napor, jer bez rada ne može ništa. Zato moramo da budemo spremni i orni za još rada - rekao je predsednik. Kako je rekao, “Leoni” je uspeh, jer veruje u Srbiju, a postaće i najveći poslodavac u našoj zemlji. Upitan da prokomenta­riše pretnje koje je dobijao uoči posete Nišu, odgovorio je da to i ne doživljava kao pretnje, jer dolaze od Jeremića, Jankovića, Đilasa, lokalnog lidera Banane, “onih koji su Niš razorili i uništili”.

- Da se tresem od straha od onih koji su jedinu hrabrost pokazali tako što su opljačkali Niš? Moja savest je čista. Najsrećnij­i sam bio kada sam razgovarao sa radnicima, jer znam da će ti ljudi sada imati dve plate i da će raditi na pristojnom mestu - rekao je srpski predsednik.

NE POMERAJU REČI SA MESTA, VEĆ DELA, I TO JE ONO ŠTO JE I “LEONI” POKAZAO - REKAO JE VUČIĆ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia