Blic

Podrška za Srbiju i u ekonomskom razvoju

Reforma lokalne samouprave, ekonomski razvoj, obrazovanj­e i održivi izvori energije su ključne oblasti u kojima će Švajcarska pomagati Srbiju do 2021. godine.

- S. Gavrić

Švajcarska će u naredne četiri godine izdvojiti 95 miliona evra za podršku nastavku reformi u skladu sa novom Strategijo­m saradnje sa Srbijom koja je nedavno predstavlj­ena. Ambasador Švajcarske Filip Ge kaže za „Blic“da postoje tri oblasti koje se izdvajaju i u koje se ulaže.

- To su upravljanj­e, naročito na lokalnom nivou, zatim ekonomski razvoj i obrazovanj­e, a treća oblast je energetika - ističe ambasador.

On je naglasio da je moralna

odgovornos­t bogatijih zemalja u Evropi da pruže podršku ostalim manje razvijenim državama.

- Zato je Švajcarska toliko posvećena saradnji sa Srbijom. Takođe, Švajcarska ima veliku srpsku dijasporu. Oko 200.000 ljudi iz Srbije živi, radi i plaća porez u Švajcarsko­j. Oni na taj način daju doprinos prosperite­tu Švajcarske, tako da je jedan od razloga što smo se opredelili za tako snažnu saradnju sa Srbijom priznanje solidarnos­ti sa Srbijom - navodi Filip Ge.

Direktorka Švajcarske kancelarij­e za saradnju Ursula Lojbli ističe da se podrška Švajcarske u ove tri ključne oblasti poklapa sa prioriteti­ma Vlade Srbije u okviru evropskih integracij­a.

- Švajcarska će u narednom periodu ulagati u razvojne projekte u južnoj i jugozapadn­oj Srbiji. Mi smo prepoznatl­jivi po inkluzivno­m razvoju, a ovo su regije u kojima je najveće siromaštvo i gde treba najviše ulagati kaže Lojbli.

Direktorka Odeljenja za saradnju sa Istočnom Evropom Ministarst­va spoljnih poslova Švajcarske Rut Huber ističe da je Švajcarska sa programom razvoja u Srbiji prisutna od 1991. godine, i to bez prekida. Huber kaže za „Blic“da je podrška ekonomskom razvoju lokala, a posebno zapošljava­nju, veoma značajna.

- Švajcarska ima posebno iskustvo u oblasti lokalnog razvoja. Imamo dugu tradiciju stručnog obrazovanj­a, a da bi jedna privreda bila uspešna i da bi se razvijala, nisu potrebni samo oni sa univerzite­tskim obrazovanj­em već i sa znanjem iz raznih struka i zanata. Ona je naglasila da je ključni element njihovog obrazovnog sistema saradnja između privatnog sektora i vlade - naglašava Huber.

Ministar za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević navodi da ovo ministarst­vo tesno sarađuje sa Švajcarsko­m, a posebno u sferi socijalne inkluzije. On je zahvalio Švajcarsko­j na pomoći i velikom razumevanj­u za probleme koje ima Srbija, kao što su položaj Roma i migrantska kriza.

 ??  ?? filip ge: švajcarska Će srbiji posebno pomoĆi u tri oblasti
filip ge: švajcarska Će srbiji posebno pomoĆi u tri oblasti
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia