Blic

IT odeljenja za

Kao odgovor na procenu da našoj zemlji nedostaje 15.000 IT stručnjaka, samo ove godine 71 gimnazija prijavila se za otvaranje specijaliz­ovanih odeljenja.

- Biljana vuČkoviĆ

Ministarst­vo prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja, omogućilo je da se sledeće školske godine otvori još odeljenja specijaliz­ovanih za IT smer, pored postojećih osam u gimnazijam­a.

- Osim prohodnost­i na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitaliza­ciji u poljoprivr­edi, zdravstvu i energetici. Takođe, mogu biti deo inovativni­h startap kompanija, telekomuni­kacionih kompanija, naročito su velike uspehe pokazivali u veb dizajniran­ju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone - obrazlažu novi smer u Ministarst­vu.

Jedna od gimnazija koja je dobila mogućnost otvaranja IT smera je „Svetozar Marković“u Subotici.

- Više puta smo tražili da nam odobre otvaranje IT smera jer je to izuzetno traženo zanimanje, a poznato je da nedostaje veliki broj stručnjaka. Mnogi učenici koji već pohađaju gimnaziju kažu da bi sigurno upisali IT smer da su imali mogućnost. Otvaramo jedno odeljenje sa 20 učenika u kojem je predviđen grupni rad, 10+10 đaka - kaže Gordana Budanović, profesorka engleskog jezika i PR škole.

Da su IT stručnjaci među pet najtraženi­jih zanimanja u Srbiji potvrđuju za „Blic“i u „Infostudu“. Svake godine povećava se broj oglasa i biće ih sve više

- Šest puta za sedam godina se povećao broj oglašenih poslova u IT sektoru. Broj iskusnijih IT stručnjaka na tržištu ne zadovoljav­a potrebe rastuće industrije, pa potražnja za poslom ne prati veliku ponudu. Na stručnom skupu „IT kadrovi - potencijal ili prepreka za razvoj“rečeno je da našoj zemlji nedostaje 15.000 IT stručnjaka, što se postavlja kao jedan od najvećih izazova za srpsku privredu - kaže Miloš Turinski, u ime „Infostuda“.

Na osnovu analiza traženih zanimanja najviše se traže stručnjaci koji poznaju tehnologij­e: JAVA; PHP, .NET, iOS i Android. Takođe, fakulteti koji školuju IT stručnjake su najtraženi­ji, na vrhu liste želja budućih brucoša već više od pet godina.

- Povećana je tražnja za stručnjaci­ma na senior pozicijama i onima koji imaju srednji nivo znanja. Vidi se velika potreba za zapošljava­njem IT juniora u 2017. Gotovo sve IT kompanije imaju poteškoća u pronalažen­ju kvalitetni­h zaposlenih, te su spremne da pomognu obra-

 ??  ?? mnogi uČenici koji veĆ idu u gimnazije rekli su da bi i oni izabrali smer it da je postojao
mnogi uČenici koji veĆ idu u gimnazije rekli su da bi i oni izabrali smer it da je postojao

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia