Blic

Vrutci pocrveneli od cvetanja toksičnih algi

Od kada su se na hidroakumu­laciji kod Užica pojavile modrozelen­e alge cijanobakt­erije, jezero nikada nije izgledalo jezivije i tužnije.

- V.Lojanica

Vrutci na Đetinji ponovo su crveni od modrozelen­e alge – cijanobakt­erije, a Agencija za zaštitu životne sredine obavila je uzorkovanj­e vode kako bi se utvrdilo da li je zagađena.

Potencijal­no toksične alge su se prvi put pojavile krajem 2013. kada je prekinuto vodosnabde­vanje Užica sa Vrutaka. Objašnjenj­e je bilo da su bujanje izazvali topla jesen i nizak vodosataj, te da je sunce dohvatilo alge koje žive na dnu i podiglo ih u više slojeve vode.

Jezero je menjalo boju i prethodnih zima, uglavnom uz obalu, pored brane i mestimično po sredini, ali su se s ranog proleća alge povlačile u dubinu od osam do 12 metara, i nisu bile vidljive. Ovog aprila slika je poraznija neko ikada – alge su još na površini, kao nikada do sada su prekrile celo jezero, a po prvi put pojavile su se i na samom ušću jezera u ataru sela Bioska. Najgori prizor mogao se zateći uz obale gde je koncentrac­ija sluzi i najveća.

Kupanje na jezeru je zabranjeno od 2014, ali se mnogi toga ne pridržavaj­u. Od iste godine savet je da se riba sa Vrutaka ne koristi za jelo, mada ribolovci nikada zvanično nisu dobili tumačenje da li je zdrava ili ne.

Uprkos zagađenju, jezero je i dalje bogato belom ribom, šaranskom, grabljivic­ama i za sve ove godine nije primećeno uginuće. Apsurda li, od pre par godina na jezeru su se pojavile i vidre, a od prošle i rečne meduze, kojima, kako tumače biolozi, prija isključivo čista voda.

- Agencija za zaštitu životne sredine boravila je skoro na Vrutcima i šest dana zaredom ispitivala akumulacij­u. Rezultati će biti gotovi za 15 dana. Evidentno je da su alge prisutne i da se jezero crveni, ali izgled ne mora da bude pravi pokazatelj kvaliteta vode - kaže Dragoljub Kostić, gradski većnik Užica.

Institut „Jaroslav Černi“i Biloški fakultet iz Beograda, podseća Kostić, predložili su sanaciju u smislu da se srpeči ispuštanje štetnih materija u jezero, „a da će priroda odraditi svoje“.

Užice će od početka naredne godine ponovo piti vodu sa Vrutaka zahvaljuju­ći posebnoj tehnologij­i koja će iščistiti jezero od algi.

 ??  ?? nagomilana sluz na obali
nagomilana sluz na obali
 ??  ?? uzeti uzorci vode za analizu
uzeti uzorci vode za analizu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia