Blic

Evropska unija ostala praznih šaka

Trodnevnu posetu francuskog predsednik­a Americi je pratila pompa, ali ona osim potvrde prijateljs­tva Emanuela Makrona i Donalda Trampa Evropi nije donela praktično ništa.

- ivana kešanski

Evropa će i dalje neko vreme živeti u nesigurnos­ti jer nije dobila odgovore na brojna važna strateška i trgovinska pitanja.

Što se tiče nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji je Tramp zapretio da će srušiti, zatim bezbednosn­e situacije u Siriji i tarifa na uvoz alumnijuma i čelika, Trampovi stavovi se nisu promenili. Čini se da sastanci u Vašingtonu nisu mnogo doprineli pronalažen­ju zajednički­h stavova i da predstavni­ci dva predsednik­a uglavnom okolišaju pri objašnjenj­u njihovih ishoda.

- Izneli smo predloge i gurnuli napred naše argumente. Mislim da su imali diskusiju koja je išla u dobrom pravcu - rekao je jedan neimenovan­i viši savetnik francuskog predsednik­a, sumirajući sastanak dvojice lidera u utorak.

Taj zvaničnik je ipak odbio da kaže kako je Tramp odgovorio na Makronove argumente o trgovinski­m tarifama, Iranu i Siriji, rekavši samo da se američki predsednik složio da je potrebno globalno rešenje u vezi sa umešanošću Irana u mnoge regionalne

konflikte.

Važno pitanje u fokusu Makronovog putovanja bilo je uvođenje tarifa na uvoz almunijuma i čelika iz EU u SAD. Izuzeće EU iz tarifa ističe

u maju, a Makron je trebalo da ubedi Trampa da se taj rok produži ili da postane trajan. Iako su obojica lidera naglasili potrebu za „reciprocit­etom“u trgovini, američki predsednik nije se obavezao da produži izuzeće ili da ga učini trajnim. Tokom razgovora jedan Makronov savetnik je rekao da je on naglasio stav da „ne može da pojmi trgovinski rat među saveznicim­a“i da će Francuska „govoriti samo u dogovoru sa Evropom“o trgovini.

- Istakli smo da se izuzeća moraju produžiti rekao je on.

Podvlačeći „napredak“u komercijal­nim pitanjima, francuski zvaničnici ukazali su na obaveze SAD da odloži sprovođenj­e sankcija za ruske oligarhe za šest meseci kao direktan odgovor na francuske brige da bi takve mere povredile njihove kompanije.

- Postojala je želja da se razumeju naši problemi, da ih uzmu u obzir - rekao je on.

Ali, francuski zvaničnici nisu dobili naznake od Trampa da će Evropa biti izuzeta od tarifa.

 ??  ?? mnogo buke ni oko Čega: makron i tramp
mnogo buke ni oko Čega: makron i tramp

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia