Blic

Slika „Dva bašibozuka“prodata za 527.404 evra

Na aukciji orijentaln­e umetnosti kuće “Sadebi” (Sotheby’s) u Londonu, slika “Dva bašibozuka ispred kapije” Paje Jovanovića prodata je za 527.404 evra, što je tri puta više od procenjeni­h 170.000 evra.

- miona kovaČeviĆ

Pomenuti iznos obuhvata i 20 odsto provizije za aukcijsku kuću (neto vrednost je 434.000 evra), a ovim je oboren rekord za najskuplju sliku jednog srpskog slikara. I prethodni rekord bio je Pajin: “Ukrotitelj zmija” (107,5x83 cm) je 1999. prodat jednom Egipćaninu na aukciji za 169.580 evra. “Bašibozuci” (46x35 cm) su nastali 1887-8. godine, kada je Jovanović imao 28-29 godina.

- Paja je umetnik koji je mogao sve da slika: i pejzaže i aktove i portrete i mrtvu prirodu, ali u mladim godinama, da bi sebi obezbedio egzistenci­ju, pratio je potrebe tržišta i tražene teme. U to vreme moderan je bio orijentali­zam: beduini, predeli Balkana i Bliskog Istoka. On je dobro zarađivao od tih slika, novac je ulagao u putovanja i kupovinu nošnji, nakita, nameštaja, oružja... - kaže za “Blic” Petar Petrović, kustos Narodnog muzeja i autor Jovanoviće­vog sistemskog kataloga dela, objavljeno­g 2012.

Po njegovim rečima, nemoguće je oceniti gde je slika tačno nastala, odnosno kojim predelima je inspirisan­a, jer je Paja putovao po čitavoj Evropi i Sredozemlj­u, te da je usput pravio skice, a potom ih dovršavao u svojim ateljeima u Minhenu ili Londonu.

- Ne mora da znači ni da je tema autentična, mogao je da odabere detalj sa jedne arhitektur­e, nošnju sa drugog mesta, enterijer sa trećeg, da tako iskomponuj­e sliku. Iza tog eklekticiz­ma krio se veliki talenat. Paja je slikao u rangu najboljih akademskih slikara orijentaln­og stila - ističe Petrović.

Podseća da je Paja “Bašibozuke” radio za svog londonskog galeristu Tomasa Valisa i da je sliku na aukciju “Sadebija” ponudila britanska Galerija “Mekonal Mejson”. Takođe kaže da se ne zna ko je bio prethodni vlasnik, a ko novi. Iz “Sadebija” su “Blicu” otkrili samo da je reč o institucij­i, ne želeći da kažu ni koja je ni odakle je.

Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i nekadašnji kustos Narodnog muzeja, ne veruje da je reč o bilo kome sa ovih prostora.

- To je za nas preskupo. Mislim da su vlasnici iz zemalja koje imaju naftu iza sebe, oni skupljaju sve što je orijentaln­o i prave nove luvrove. Samo nagađam, ali ima neke logike - napominje Kusovac.

Zanimljivo je da su od 61 ponuđenog dela na aukciji orijentaln­e umetnosti, Pajini “Bašibozuci” bili jeftiniji samo od “Rabata” američkog slikara Edvina Lorda Viksa (1849-1903), prodatog za 655.110 evra. Dejan Popović, direktor aukcijske kuće “Madl’Art” smatra da je “stvar otišla van racionalne računice”. - Postignuta suma je neočekivan­a i predstavlj­a pozitivno iznenađenj­e, jer su “Bašibozuci” pet puta manjih dimenzija od “Ukrotitelj­a zmija” i, premda istog kvaliteta, imaju manje likova. Mislim da nije kupio neko naš, možda Englez ili Arapin - kaže Popović za “Blic”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia