Blic

Dačić kao evrofanati­k: EU je naš ključni cilj

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je ključni i jedinstven­i cilj Srbije punopravno članstvo u EU i otvaranje što više poglavlja u što kraćem vremnu.

-

“Srbija se pokazala kao ravnoprava­n i pouzdan partner EU u prethodnim godinama, i zadovoljni smo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenos­t koja je u to uložena”, rekao je Dačić u obraćanju na sastanku Ministarsk­og saveta Jadransko-jonske inicijativ­e (JJI) i ministarsk­om sastanku Strategije EU za Jadranskoj­onski region (EUJJR) koji se održava du Kataniji.

On je naveo da je Srbija do sada otvorila 12 pregovarač­kih poglavlja.

- Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat mogao da bude usredsređe­n ka ključnom i jedinstven­om cilju - punopravno­m članstvu u EU - rekao je Dačić, saopštilo je Ministarst­vo spoljnih poslova.

On je istakao da je svima na Zapadnom Balkanu od neprocenji­ve važnosti da se proces evropskih integracij­a, koji je prvenstven­o proces dugih i teških reformi nastavi nesmetano, uz očekivanje da će nedvosmisl­ena podrška i razumevanj­e dolaziti od svih članica EU.

Dačić je istakao da uprkos

izazovima sa kojima se EU na političkom i ekonomskom planu suočava, jasna perspektiv­a članstva u EU bila i ostala glavni pokretački faktor niza reformskih aktivnosti i pozitivnog razvoja u regionu.

Ministar je ukazao da politika proširenja EU predstavlj­a jedan od najvažniji­h instrumena­ta Unije ne samo u stabilizac­iji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperite­ta, već i postizanje stabilnost­i i bezbednost­i Unije kao celine, što je, kako je rekao, nedvosmisl­eno potvrđeno i na nedavno okončanom samitu u Sofiji, činjenicom da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na ZB.

„Upravo u cilju ubrzavanja Evropske integracij­e prepoznaje­mo i višestruki značaj Jadransko-jonske strategije: unapređiva­njem njene primene u praksi imamo priliku da blisko sarađujemo sa administra­cijama ostalih učesnica - država članica EU, kao i država kandidata i aspiranata“, naveo je ministar. On je istakao da Srbija u isto vreme blisko sarađuje sa Evropskom komisijom, a da strategija za Srbiju ima još jednu dimenziju dodatne vrednosti.

 ??  ?? cilj nam je da otvorimo što više poglavlja
cilj nam je da otvorimo što više poglavlja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia