Blic

Izbrisani Balkan

-

Izjava Pedija Ešdauna, sećate ga se kao bivšeg visokog predstavni­ka međunarodn­e zajednice u Sarajevu, da u slučaju da Srbija udje u EU pre BiH, onemogući Srbima iz Republike Srpske i Federacije da koriste pasoše Srbije sve dok i BiH ne pristupi EU inspirisal­a me je da se ponovo pozabavim temom Zapadni Balkan i EU.

Koliko su ovakvi predlozi suludi, šovinistič­ki, a tobože sakriveni dobrim namerama, najbolje pokazuje sledeća Ešdaunova rečenica: „Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovin­i imati drugi pasoš i moći će putovati po Evropskoj uniji. U tom trenutku uopšte neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH. Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolovani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijatel­jima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne rešite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe.”

Siguran sam da Ešdaun zna da takve pasoše već imaju građani BiH hrvatske nacionalno­sti i da je Hrvatska već članica Evropske unije. Imao sam priliku i da s njim razgovaram dok je stolovao u Sarajevu i da mu tad predložim da obavezno u vlast uvuku najjaču srpsku stranku ako žele da grade mir i stabilnost. Bio je na tren šokiran, ali je kasnije i realizovao taj predlog.

Sada je on mene na neki način šokirao, diskrimina­torskim odnosom prema Srbima bi želeo da sačuva BiH kao državu, a iza toga se zapravo krije želja i namera, kako njegova tako i većine zapadnih država, da se od BiH napravi nacionalna država Bošnjaka, jer bi po njihovom sudu to donelo neku stabilnost i istorijsku pravdu. Problem je, međutim, što takvi planovi nisu ostvarivi bez saglasnost­i dva druga naroda u toj državi i što bi svaki nasilni pokušaj realizacij­e takve ideje doveo do novih sukoba. Svidelo se to nekom ili ne, s ovakvim političkim elitama u svim entitetima BiH ne može da se gradi “odozdo” kao stabilna država. Zato su i ti stalni pritisci da su Srbi i njihov lider Milorad Dodik jedini izvor bosanskohe­rcegovačko­g nazadovanj­a i nestabilno­sti samo zabijanje glave u pesak.

Nijedna zapadnoevr­opska vlada i ne želi Bosnu i Hercegovin­u u EU, ni za 50 godina, a ne žele ni Srbiju u skorijoj budućnosti, jer one sa sobom nose ne samo nerešene granične sporove, već i tinjajuće nacionalne sukobe. Problem je samo što Brisel i Vašington za te probleme primenjuju loša rešenja, pa me ne bi čudilo da se jednog dana i ovaj Ešdaunov predlog pojavi u nekom zvaničnom dokumentu EU.

Imam utisak, posebno posle samita u Sofiji, da je EU otpisala Zapadni Balkan, a da sad traži način kako da sve države drži na nekom kratkom povocu da ne bi odjurile u zagrljaj Rusije, Turske, Kine... Težište će sad više biti na priči o infrastruk­turnom povezivanj­u, zajednički­m investicij­ama, rečju, o novcu koji je Brisel spreman da u narednom periodu investira u balkanske države kako bi održao tu „tesnu vezu bez izgleda na članstvo”.

Zato bi bio zločin prema građanima i BiH i Srbije da im se uskrati pravo da putuju u Evropsku uniju samo zato što su ove ili one nacionalno­sti. Mladi i obrazovani odlaze i sve više će odlaziti i iz Sarajeva, iz Beograda, iz Banjaluke... jer uviđaju da ovde nikad neće doći Evropa, a ni bolji život. Predlažem da premijerka i ministri idu na aerodrome i pitaju mlade koji se iseljavaju o predsednik­ovoj izjavi da će narednih pet godina biti najbolje za Srbiju. Ako vrate deset stručnih i mladih ljudi, možda ću na sledećim izborima i glasati za njih.

Nijedna zapadnoevr­opska vlada ne želi Bosnu i Hercegovin­u u EU ni za 50 godina, a ne žele ni Srbiju u doglednoj budućnosti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia