Blic

Popravka autoputa ka Hrvatskoj u junu

Radovi na rehabilita­ciji deonice autoputa od Batrovaca do Kuzmina počeće krajem juna, čim izaberemo izvođača, ističe v. d. direktora “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak, neposredno pošto je “Blic” pisao o katastrofa­lnom stanju te saobraćajn­ice.

- M. Tašković

Zanimljivo da je baš na dan kada je “Blic” objavio da je deo koridora 10 na ulazu u Srbiju iz Hrvatske pun rupa i neravnina u dužini većoj od deset kilometara, zbog čega će “vozačima bubrezi ispasti, a točkovima šrafovi”, dugo očekivana rehabilita­cija ove deonice pokrenuta je sa mrtve tačke.

- Imali smo juče tender i u narednih mesec dana izabraćemo najboljeg ponuđača za izvođenje radova, koji će odmah krenuti sa poslom. Radovi se finasiraju kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj - naglašava Drobnjak za “Blic”.

Rehabilita­cija deonice autoputa Batrovci - Kuzmin u dužini od 21,8 kilometara, evra koštaju radovi na ovoj deonici vozila godišnje prođe kroz granični prelaz Batrovci teretnih vozila prođe kroz prelaz Batrovci

odnosno 43,6 km kad se uzmu u obzir oba smera, trebalo bi da traje 15 meseci. Planirana je obnova

Rehabilita­cija deonice autoputa Batrovci - Kuzmin u dužini od 21,8 kilometara u oba smera, trebalo bi da traje 15 meseci asfaltnih slojeva, kompletna rehabilita­cija signalizac­ije, sistema za odvodnjava­ne i objekata uz put, a ranije je najavljeno da će rehabilita­cija puta koštati oko osam miliona evra.

Inače, radovi na rekonstruk­ciji kasne skoro dve godine jer nije bio završen projekat, zbog čega se, kako tvrde u “Putevima Srbije”, kasnilo i sa izborom izvođača. Zbog toga je sa projektant­om radova i raskinut ugovor, kako je istakla ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. Ona je naglasila da je u prethodnom periodu Srbija proširila granični prelaz sa Hrvatskom koji sada ima znatno veću propusnu moć kako za putnički tako i zateretni saobraćaj.

Projekat rekonstruk­cije puta od Batrovaca do Kuzmina je deo projekta podrške Svetske banke, Evropske investicio­ne banke i Evropske banke za obnovu i razvoj Vladi Srbije u implementa­ciji Nacionalno­g programa rehabilita­cije državne putne mreže.

Inače, popravka ove deonice koridora 10 očekuje se duže od decenije, a poslednja rekonstruk­cija rađena je još 2004. godine. Od tada se broj vozila, pogotovo teretnjaka, povećao za oko 70 odsto, zbog čega je asfalt na ovom delu puta, najblaže rečeno, dotrajao.

 ??  ?? na asfaltu ove deonice sve zakrpa do zakrpe
na asfaltu ove deonice sve zakrpa do zakrpe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia