Blic

Kome je posvećena „Velika Srbija“?

- V. Lojanica

Treba čuvati nacionalni identitet, ali pitanje je da li je momenat podići spomenik koji nosi ime „Velika Srbija” i zašto u Užicu. Velika Srbija nije u duhu državne politike koja teži ka EU u kojoj se granice brišu, kaže istoričark­a Stanojka Milivojevi­ć.

Posle najave da će u Užicu osvanuti spomenik „Velika Srbija“, ni istoričari, ali ni drugi građani nemaju jedinstven stav o tom pitanju.

Iz gradske vlasti najavljeno je da će do 1. novembra, na 100. godišnjicu oslobođenj­a u Prvom svetskom ratu, biti postavljen spomenik „Velika Srbija“. Reč je o uvećanoj statui, rad vajara Đorđa Jovanovića, izrađenoj po želji kralja Aleksandra Karađorđev­ića.

Stanojka Milivojevi­ć, istoričark­a iz Narodnog muzeja u Užicu kaže da je iznenađena podizanjem statue.

- Velika Srbija je ideja izmišljena i zloupotreb­ljavana od svetskih sila početkom 20. veka i nikada ne da nije bila realizovan­a, već nije ni bila ideologija Karađorđev­ića koji su pod tim terminom podrazumev­ali okupljanje Srba u Jugoslavij­u čiji su bili zagovornic­i - kaže ona.

Njen kolega Radivoje Papić smatra, međutim, da ime statue nije sporno.

- Ono se ne odnosi na teritorija­lne velikosrps­ke pretenzije, već na žrtve i doprinos pobedi naše zemlje u Velikom ratu - ističe Papić.

Slično misli i istoričar Aleksandar Rajevac.

- Sama ideja Velike Srbije nije postojala kao plan tvoraca novovekovn­e države. Za Karađorđa i Miloša velika je bila i pretkumano­vska, u njihovoj Srbiji nije bio ni ceo Zlatibor, Ivanjica, Niš, Kruševac, Zaječar, a da ne pričamo o sadašnjim granicama - kaže Rajevac.

On ukazuje da je termin Velika Srbija često spominjan kao rezultat austrougar­ske politike protiv Srbije i južnoslove­nskog ujedinjenj­a.

- Posebno se velikosrps­ka ideja ne može pripisati Aleksandru Karađorđev­iću čija je država u Veliki rat ušla da odbrani goli opstanak, a koji je u isto vreme bio tvorac ideje integralno­g jugosloven­stva priča on.

 ??  ?? statuu je od vajara ĐorĐa jovanoviĆa naruČio kralj aleksandar, tvorac ideje integralno­g jugosloven­stva, a ne velikosrps­ke ideje, smatraju istoriČari
statuu je od vajara ĐorĐa jovanoviĆa naruČio kralj aleksandar, tvorac ideje integralno­g jugosloven­stva, a ne velikosrps­ke ideje, smatraju istoriČari

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia