Blic

Spisak je duži, zane daj bože

Bolje da smo svi na okupu, ako se neko povredi, kaže prvi stručnjak “orlova”, koji će igrače okupiti u ponedeljak u Beogradu.

- veljko ivanoviĆ

Odbrojavan­je u Srbiji do početka Svetskog prvenstva počelo je danas. Selektor Mladen Krstajić, 20 dana pre starta Mundijala, saopštio je širi spisak fudbalera sa kojima će krenuti u „operaciju Rusija“. Krstajić se odlučio da na pripreme u Austriju umesto 25 povede 27 igrača, za ne daj bože.

- Bolje da ih sada imamo na oku u slučaju neke povrede. Nikada se ne zna jer je iza svih reprezenta­tivaca dugačka i naporna sezona. Takođe, treninzi i program koji imamo diktira da nam je potreban veći broj igrača. Zato imamo i četiri golmana, a jasno je da će u Rusiju putovati samo trojica. Što se tiče Matije Nastasića, on je bitan šraf u našem timu, pokazao je kvalitet, a sa ljudima iz Šalkea smo se dogovorili da se leči kod nas. On je već desetak dana u Beogradu, a u subotu bi, posle lekarskih pregleda, trebalo da znamo da li će putovati u Austriju izjavio je Krstajić.

Od igrača za koje se očekivalo da će možda biti na širem spisku, nema Nikole Maksimović­a, Jagoša Vukovića, Ivana Obradovića, Dušana Baste i prvog strelca Superlige Aleksandra Pešića.

- Dobro znam kako se igrači osećaju. Bio sam u istoj situaciji uoči Evropskog prvenstva 2000. godine, kada sam na kraju otpao zajedno sa Nenadom Grozdićem. Shvatio sam procenu stručnog štaba tada i verujem da će i ovi igrači sada isto shvatiti jer nam je želja da što bolje prezentuje­mo Srbiju.

Selektor je rekao da je sam plasman na Svetsko prvenstvo veliki uspeh za našu reprezenta­ciju, ali da to ne znači da će se on i igrači zadovoljit­i samo učešćem.

- Dva meseca su iza nas. Zajedno sa saradnicim­a napravili smo dosta stvari koje nismo hteli da predstavlj­amo javnosti. Radili smo dosta, stručni štab je obilazio klubove naših potencijal­nih reprezenta­tivaca, edukovali smo se i tražili najbolje za naše igrače, da budemo što spremniji za pripreme. Dosta smo bili na putu ova dva meseca, nismo gledali ni termine ni stanice, samo da sve bude kako momci zaslužuju

kada dođu u ponedeljak na pripreme jer su nas odveli na veliko takmičenje i to zaslužuju. Uspeh je već napravljen, ali učinićemo sve da na što bolji način predstavim­o Srbiju. Očekuju nas pripreme u Austriji, daćemo sve od sebe da se što bolje spremimo i dočekamo utakmicu protiv Kostarike koja je svakako u ovom trenutku najvažnija.

Na pitanje medija Krstajić je odgovorio da nema dileme oko pozicije Sergeja Milinko-

vića Savića u timu.

- Njegovo mesto se zna, on igra iza špica i o tome je suvišno pričati. Što se tiče Nikole Milenković­a, on može da igra i kao desni bek, ali i na mestu štopera. Kada govorimo o Banetu Ivanoviću, nama je samo potrebno da on bude zdrav, a može maksimalno dobro da odgovori i na štoperu i na desnom beku.

Krstajić se osvrnuo na to što kao igrač 2006. godine nije imao uspeha u Nemačkoj.

- Bilo je i dobro i loše... Dosta razgovaram­o sa ljudima koji su bili i 2006. i 2010, želimo da znamo što više informacij­a kako nam ništa ne bi promaklo. Temelj je dobra atmosfera i da se to prenese na teren, a potrebna je i sreća naravno. Kada govorimo o formaciji, imamo

A i B plan i sve ćemo videti kroz pripreme.

Reprezenta­tivci Srbije će se okupiti u ponedeljak u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, a u junu će odigrati prijateljs­ke mečeve protiv Čilea (4. jun) i Bolivije (pet dana kasnije).

- Došli smo do ideje da igramo sa njima jer nam je Kostarika iz tog dela sveta, pa želimo da nam ti mečevi

budu reper. Neću otkrivati sve adute u te dve prijateljs­ke utakmice. Ako igramo kontrolnu utakmicu, vešaju nas ako izgubimo, vešaju ako probaš nešto. Ako pobediš, onda nije bitno kako si igrao. Protiv Čilea ću izvesti kombinovan sastav. Prva utakmica na prvenstvu mnogo toga odlučuje - diže ili spušta atmosferu - rekao je Krstajić.

 ??  ?? sergej milinkoviĆ saviĆ ima sigurno mesto meĐu startnih reprezenta­cije srbije
sergej milinkoviĆ saviĆ ima sigurno mesto meĐu startnih reprezenta­cije srbije
 ??  ?? selektor mladen krstajiĆ ne želi da bilo šta rizikuje i odluČio se da pozove fudbalera za pripreme u austriji
selektor mladen krstajiĆ ne želi da bilo šta rizikuje i odluČio se da pozove fudbalera za pripreme u austriji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia