Blic

Mali u Vladi, Maji Gojković kultura, a Čanku Skupština?

SPREMNE VELIKE PROMENE U VLADAJUĆOJ KOALICIJI - - NOVI MINISTAR FINANSIJA I GRADONAČEL­NIK

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Ana Brnabić uputila je juče predlog Skupštini Srbije da Siniša Mali bude kandidat za ministra finansija. Novo ime u Vladi Srbije biće i Maja Gojković, a na njeno mesto bi mogao da dođe Nenad Čanak, saznaje “Blic”.

Mali je predložen za novog ministra umesto Dušana Vujovića koji je ranije podneo ostavku iz ličnih razloga. Skupština Srbije će na posebnoj sednici u ponedeljak, 28. maja razmatrati predlog premijerke. Izbor i polaganje zakletve novog ministra biće jedina tačka dnevnog reda posebne sednice parlamenta. Početak sednice zakazan je za ponedeljak.

Kako saznaje “Blic”, u Nemanjinu 11 se useljava i aktuelna predsednic­a parlamenta Maja Gojković. Ona će na mestu ministra kulture zameniti Vladana Vukosavlje­vića koji se na toj poziciji nije najbolje snašao.

- Gojkovićev­a je odavno pokazala želju da vodi resor kulture i za to ima podršku svih u Vladi, uključujuć­i premijerku Anu Brnabić, ali i predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića. On sada traži ko bi mogao da zameni Gojkovićev­u na toj funkciji, jer smatra da se ona dobro snašla u prilično teškim uslovima u parlamentu - navodi naš izvor iz vrha vlasti.

Kako sada stvari stoje, vođenje parlamenta mogao bi da preuzme čak i neko ko nije deo vladajuće koalcije, a najčešće se pominje lider Lige socijaldem­okrata Vojvodine Nenad Čanak.

- Na stolu je nekoliko imena, a Čanak je samo jedno od mogućih rešenja. Potreban je neko ko će se izboriti sa prilično napetom situacijom u parlamentu - navodi naš sagovornik.

Tema rekonstruk­cije prolongira­na je zbog dešavanja oko Kosova, ali to je nešto što svakako uskoro sledi. - Vučić ne stiže da se bavi

promenama u vladi zbog razgovora oko Kosova, ali to bi do kraja sledećeg meseca trebalo da se završi - navodi naš izvor.

Gotovo je izvesno da će Vladu Srbije zbog brojnih afera napustiti ministar sporta Vanja Udovičić. Kao potencijan­i naslednici pominju se najčešće aktuelni gradski sekretar za obrazovanj­e i dečiju zaštitu Slavno Gak i bivši

bokser i nekadašnji državni sekretar u tom ministarst­vu Nenad Borovčanin.

Ministar privrede Goran Knežević će zbog privatnih razloga prestati da vodi taj resor, a nije poznato ko bi mogao da ga zameni. Kao jedan od kandidata koji će ubuduće raditi nešto drugo pominje se i ministar ekologije Goran Trivan, ali je velika nepoznanic­a i ko bi mogao da dođe na to mesto.

Spekulisal­o se i da bi resor građevinar­stva, infrastruk­ture i saobraćaja mogao da se podeli, pa bi infrastruk­tura ubuduće nastavila da funkcioniš­e kao zaseban resor i u tom slučaju najverovat­nije bi pripao aktuelnom gradskom menadžeru Goranu Vesiću, dok bi građevinar­stvo i saobraćaj i ubuduće vodila Zorana Mihajlović.

Na pitanje da li će “ambasade imati uticaja na izbor ministara”, Vučić je rekao da od kada je bio premijer i sada predsednik Srbije svi znaju da nijedan ambasador ne može da se meša u to.

- Ko će da bude na funkcijama prvo treba da se odluči u nadležnim organima, o tome odlučuju gradjani Srbije preko svojih izabranih predstavni­ka. Ponosan sam na to što sto smo nezavisna, slobodarsk­a zemlja koja samostalno doonosi svoje odluke - rekao je Vučić.

 ??  ?? nenad Čanak mogao bi da preuzme voĐenje parlamenta
nenad Čanak mogao bi da preuzme voĐenje parlamenta
 ??  ?? ana brnabiĆ iznela je predlog da siniša mali bude kandidat za ministra finansija
ana brnabiĆ iznela je predlog da siniša mali bude kandidat za ministra finansija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia