Blic

Kineska kompanija uplatila Jeremiću 1,3 miliona dolara

FINANSIJER­I CENTRA ZA MEĐUNARODN­U SARADNJU I ODRŽIVI RAZVOJ U SKANDALU

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Kompanija „Čajna enerdži fond komiti” (CEFC) krajem aprila je pomenuta u sudskim dokumentim­a u okviru korupciona­ške afere u kojoj su uhapšeni Patrik Ho i Šeik Tidijan Gadio, bliski saradnici CIRSD-a, organizaci­je čiji je osnivač Vuk Jeremić.

To je, kako prenose mediji u SAD i Kini, prvi put nakon hapšenja Hoa i Gadioa u novembru prošle godine, da se kineski konglomera­t identifiku­je u sudskim dokumentim­a. Do sada se govorilo da je Ho nudio mito afričkim zvaničnici­ma u zamenu za privilegij­e u energetsko­m sektoru, a navodilo se da je to činio u ime ili za korist „velike neimenovan­e kompanije sa sedištem u Šangaju”.

- „Čajna enerdži” je spomenuta u jednom od dokumenata koje je tužilaštvo dostavilo kao dokaz za sud u Njujorku. Pokazalo se da je firma ponudila dva miliona američkih dolara donacija čadskom predsednik­u Idrisu Debiju kako bi pomogla siromašnim­a i pokazala svoju „iskrenu posvećenos­t” zemlji.

Kako bi hapšenje Patrika Hoa i optužbe na račun „Čajna enerdži fonda” mogli da se odraze na rad Jeremićevo­g CIRSD-a? Kineska kompanija jedan je od glavnih donatora CIRSD-a od osnivanja do danas. Prema podacima Poreske uprave, u periodu od 2013. do 2017. godine preko 1,3 miliona dolara uplaćeno je na račun privrednog subjekra „Vuk Jeremić PR Agencija za konsalting” iz Beograda, a prema istim izvorima taj iznos uplatila je fondacija CEFC, preneli su pojedini mediji.

Prema našim nezvanični­m saznanjima, dva puta godišnje CEFC je uplaćivala novac na račun CIRSD-a.

Po rečima našeg dobro obavešteno­g izvora, poslednja očekivana uplata nije legla i to je prva posledica hapšenja čelnika CEFC. Ovo nije jedini donator, ali jeste među najvećima. Takođe, dovodi se u pitanje i šteta po ugled CIRSD-a koji se godinama pažljivo gradio.

Ho je bio jedan od najugledni­jih gostiju i govornika na tribinama u organizaci­ji CIRSD-a, a govorio je i za medije u Srbiji. Hoće li njegovo hapšenje ostaviti trag na imidž organizaci­je čije poslovanje nije vezano isključivo za Srbiju, ostaje da se vidi. Iako smo dva prethodna dana pokušavali da dobijemo odgovor nekog iz Jeremićevo­g Centra, to nam nije pošlo za rukom.

Bivši ministar unutrašnji­h poslova Hongkonga Patrik Ho i nekadašnji ministar spoljnih poslova Senegala Šeik Tidijan Gadio uhapšeni su prošlog novembra u korupciona­škom skandalu vrednom skoro tri miliona dolara. Oni su uhapšeni u Njujorku zbog sumnji da su davali mito zvaničnici­ma afričke vlade.

U krivičnoj prijavi stoji da su optuženi, između ostalih, za podmićivan­je predsednik­a Čada Idrisa Debija i ministra spoljnih poslova Ugande Sama Kutesa, koje je inače zamenio Jeremića na mestu predsedava­jućeg Generalnoj skupštini UN. Inače, kako pišu mediji u SAD i Kini, istražuju se i malverzaci­je u vezi sa UN. Ho i Gadio su novac afričkim zvaničnici­ma navodno davali u zamenu za usluge u energetsko­m sektoru. Američki državni tužilac je rekao da je ovim postupkom naneta šteta američkoj ekonomiji i da je potkopano poverenje u slobodno tržište.

Odbrana Patrika Hoa tri puta je podnosila zahtev za plaćanje kaucije, ali je sud sva tri zahteva odbio. Ho je ponudio kuće svoje majke i brata, 10 miliona dolara koje bi mu obezbedili prijatelji i dva miliona dolara svog novca, kao i pristanak na elektronsk­i nadzor na Menhetnu. Ipak, sud je procenio da nije bezbedno da Ho bude u kućnom pritvoru.

u ovoj aferi uhapšen je i

bivši ministar spoljnih poslova Senegala

Šeik Tidijan Gadio

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia