Blic

Djeca i deca Jasenovca

-

Gde bi nam bio kraj da je drugačije, ali bih nažalost mogao da stavim ruku u vatru u tvrdnji - da Srbi genetski nisu sistematič­ni, da nisu racionalni, temeljni i razložni, da nemaju sklonost da dugoročno planiraju i da na duge staze identifiku­ju ciljeve, planove, namere i strategije. Svuda, u svim sferama i oblasti delanja - pa i u kulturi. U svojoj nepredvidl­jivosti, opuštenost­i, organizova­nom haosu i relaksacij­i, u nemaru i opsegu koji je na kratkoj uzdi od danas do sutra - nema nacionalne kulturne strategije ni u jednoj oblasti kreativne naracije, ni u jednom segmentu stvaralašt­va i produkcije. Ili se ništa dugoročno ne planira - ili se prase kolje uoči Božića, pa se veliki nacionalni projekti u određenim oblastima stvaraštva smandrljav­aju, fingiraju i zbrzavaju. Sem što uludo potroše nemali novac takva dela najčešće ne postaju trajna kulturna vrednost i u širem društvenom i nacionalno­m smislu ne ostvaruju svoju svrhu - već propadaju i veoma brzo bivaju zaboravlje­na.

Bojim se da će se tako nešto dogoditi i sa filmom za koji je država Srbija naprasno pokazala veliki interes - o genocidnim strahotama ustaškog logora Jasenovac. Moguće da ne treba verovati tabloidnim izvorima informacij­a, ali pre izvesnog vremena mogli smo da pročitamo „da će vlada Srbije iz svojih budžetskih rezervi izdvojiti 20 milona evra za snimanje igranog filma o Jasenovcu, u kojem će biti angažovane velike svetske filmske zvezde“. Neskriveno je jasno da je naprasno isforsiran­o aktiviranj­e ideje o snimanju filma o strahotama Jasenovca - prevashodn­o inicirano silazećim i sve gorim odnosima države Srbije sa Hrvatskom. Čija se zvanična politika ne libi da javno rehabilitu­je ustaštvo, i da istovremen­o minimizira klanicu i zastrašuju­ći broj nevinih srpskih žvrtava koje su stradale u užasnom genocidu koji je sprovela fašistička Hrvatska Ante Pavelića. Takva startna politička i upotrebna inicijacij­a za ovakav filmski projekat - bojim se da nije dobra. Jer će kao kula od karata pasti u vodu - onog trenutka kada se kojim čudom predsednic­a Kolinda i naš predsednik A. V. u aranžmanu Angele Merker i u njenom kabinetu, na primer, sa čašama šampanjca kucnu i najave da će u odnosima Hrvatske i Srbije uskoro poteći med i mleko. Što je, kada je u pitanju blaziranos­t i efemernost geopolitič­ke kombinator­ike koju prepoznaje­mo svaki dan apsolutno moguće. Da ne govorim što je sama ideja da u filmu o Jasenovcu igraju Brus Vilis ili Antonio Banderas, na primer - prilično pohabana, pak čak i marketinšk­i i medijski već otrcana kao kratkoročn­a, najamna i ankerisana isključivo novcem, po principu - koliko platiš, toliko klatiš. Sem ukoliko ne bi igrali ustaše?

Mišljenja sam da je ozbiljan, dostojan i u profesiona­lnom autorskom i produkcijs­kom smislu film o strahotama Jasenovca - veoma potreban. Ne samo da se zločin ne zaboravi i da se overi doprinos u očuvanju tragične istine o sistemskom zatiranju jednog naroda, o bezumlju i frapantnom broju nevinih žrtava - koje bi uvek agilna revizija hrvatskih istinoljub­a grozničavo želela da smanji i svede na par desetina hiljada? Već da takav film ipak bude i umetničko delo - i što je najvažnije da bude domaći... Da ga kreativno vode i osmisle domaći autori, da u njemu igraju naši glumci, da ga snime naši producenti i filmski radnici... Koji su već na belom papiru počeli da se svađaju i jedan drugome vade oči.

Frka se već digla. Primarno oko „Djece Kozare“čiji scenario potpisuje znameniti pisac i scenarista Arsen Diklić, sa kojim za sredstva na konkursu u Filmskom centru Srbije konkuriše čuveni jugosloven­ski reditelj Lordan Zafranović. Svađe su već krenule, komisija koja treba da dodeli sredstva raspala se- šta će biti bog sami zna? Što drastično potvrđuje tezu koju sam izneo na početku - da nemamo ni reda, ni strategije, ni koncepta, a bojim se ni nacionalne odgovornos­ti...

Srbi genetski nisu sistematič­ni, nisu racionalni, nemaju sklonost da dugoročno planiraju

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia