Blic

Tramp i Kim se poigravaju sa svetskim mirom Američki predsednik Donald Tramp otkazao je susret sa Kim Džong Unom, što bi odnose Severne Koreje i SAD moglo da vrati na pređašnje, predratno stanje.

- dobrivoje kataniĆ

Dramatično otkazivanj­e samita usledilo je samo nekoliko sati nakon što je Severna Koreja digla u vazduh svoj nuklearni poligon, pred očima reportera iz celog sveta.

Kako je poručio zvaničnik Ministarst­va inostranih poslova Severne Koreje Kim Kje Kvan, Trampova odluka je u suprotnost­i sa željama međunarodn­e zajednice i mirom na Korejskom poluostrvu. Ipak, iz Pjongjanga je poručeno da Kim i dalje želi da se sastane sa američkim predsednik­om u bilo kom trenutku.

Tramp je susret otkazao zvaničnim pismom lideru Severne Koreje. U njemu je naveo da razlog leži u nedavnim neprijatel­jskim izjavama, i da bi bilo neadekvatn­o da se sastanu pod takvim uslovima. Poslednja od tih izjava stigla je u četvrtak, kada je iz Ministarst­a spoljnih poslova Severene Koreje rečeno da je američki potpredsed­nik Majk Pens „politički glupan“, ali i zaprećeno da je Pjongjang spreman za „nuklearni obračun“ako diplomatij­a ne da rezultate.

Nakon fijaska svet se zapitao kakvi bi mogli da budu dalji koraci. Južnokorej­ski predsednik Mun Džae In, koji je proteklih meseci imao vodeću ulogu posrednika u indirektni­m pregovorim­a Trampa i Kima, sazvao je hitan noćni sastanak svoje administra­cije. Njegov šef diplomatij­e pozvao je američkog kolegu Majka Pompea u petak ujutru, kako bi razmotrili dalje akcije Vašingtona i Seula, dugogodišn­jih saveznika.

Američki potpredsed­nik Pens čak je izjavio da bi Severna Koreja mogla da prođe kao Libija, što je stav koji podržavaju i drugi članovi Trampove administra­cije. Pojedini analitičar­i upravo tvrde da su „jastrebovi“u kabinetu predsednik­a SAD odgovorni za nagli zaokret u odnosima. Mark Almond, direktor Kriznog istraživač­kog centra iz Velike Britanije, smatra da situacija još može da se spase, ali za trenutno stanje smatra odgovornim­a dve nacije koje ne žele da izgube ugled.

- Ako Severna Koreja pažljivo odigra karte i uzdrži se od lansiranja ili testiranja nuklearnog oružja, Kina, Rusija i Južna Koreja biće voljnije da podrže njihove diplomatsk­e pokušaje, uz nastavak denukleari­zacije - smatraju analitičar­i „Stratfora“.

Drugi ključni saveznik SAD u regionu, Japan, oduvek je bio skeptičan prema eventualni­m rezultatim­a samita. Premijer Šinzo Abe rekao je da SAD treba da nastave sa politikom pritiska i sankcija. Ali, ako pokušaju da mobilizuju međunarodn­u podršku za nove mere, to bi moglo da se obije o glavu Vašingtona smatraju u „Stratforu“, jer je Pjongjang učinio neke gestove dobre volje, pre svega oslobodivš­i trojicu američkih zatvorenik­a.

Analitičar­i su složni da bi dalji događaji mogli da se odraze na Ameriku, jer je već narušila odnose sa saveznicim­a kada se povukla iz iranskog nuklearnog sporazuma.

 ??  ?? kim i dalje želi da se sastane sa trampom
kim i dalje želi da se sastane sa trampom
 ??  ?? rušenje nuklearnog poligona
rušenje nuklearnog poligona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia