Blic

Orao Sadam poleteo u slobodu

Srpski beloglavi sup, koji je zarobljen u centralnom Iraku i koji je zbog toga prozvan Sadam, od juče je na slobodi.

- M. Stanić

Pticu iz porodice orlova, koja inače važi za najveću vrstu koja živi u Srbiji, a koja je prstenovan­a u kanjonu Uvca prošle godine, Iračani su pustili u divljinu u centralnom Iraku u provinciji Al Kadisija, saznaje “Blic”.

Sup je pušten na istom mestu gde je pronađen i zarobljen pre nekoliko meseci.

Sadam je na merenju imao 8,1 kilogram i utvrđeno je da njegovo zdravstven­o stanje dobro. Kako su rekli irački izvori sa terena, ptica je lepo poletela po puštanju.

Puštanje beloglavog supa, kao što je i obećano, nadzirali su nadležni iz iračkog Ministarst­va zdravlja i životne sredine.

Podsetimo, domaće nevladine organizaci­je koje se bave zaštitom ptica, ali i njihove kolege iz Iraka, borile su se da ptica bude puštena pošto je, kako se pretpostav­ljalo, dva meseca provela u zarobljeni­štvu kod iračkih lovaca.

I sami lovci koji su držali Sadama rekli su da je on kod njih dobro, ali su se na fotografij­ama videle i povrede na krilima malog supa, za koje su stručnjaci rekli da bi mogle biti posledica ranjavanja sačmom.

U toku borbe za Sadamovu slobodu, našim zaštitarim­a ptica stizali su i zahtevi za otkup ptice, što nije neuobičaje­no i što se događalo i ranije kada su ptice sa ovih prostora koje nose prsten i tag sa oznakom odakle su, bivale zarobljene. Posredstvo­m Iračana na kraju ništa nije plaćeno i ptica je puštena.

Mladi beloglavi supovi iz Srbije inače mogu da prelete i hiljade kilometara na svom putu ka odrastanju, koji stručnjaci nazivaju lutanje.

Oni neretko stižu do Izraela i Bliskog istoka, gde provedu i po nekoliko godina, ali se kao odrasli vraćaju u svoj rodni kraj.

Inače, ubijanje jednog supa u Iraku bila bi prava tragedija za prirodu, pošto su te ptice u Iraku istrebljen­e tokom Zalivskog rata.

 ??  ?? orao je bio mesec dana u zarobljeni­štvu
orao je bio mesec dana u zarobljeni­štvu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia