Blic

Dvojica kandidata za Dikovićevo­g naslednika

Ni mesec dana nakon odavanja počasti pripadnika Vojske Srbije četničkom komandantu Draži Mihailović­u, načelnik Generalšta­ba VS Ljubiša Diković objavio je da je stekao uslove za penzionisa­nje.

-

Mada ta njegova izjava ne znači da će on i zaista otići u penziju, neobično je da prvi čovek srpske vojske putem medija najavljuje svoj mogući odlazak.

Ovo je zapravo prvi put da načelnik Generalšta­ba na jednoj televiziji objavljuje da je ispunio sve uslove za penzionisa­nje. Njegovi prethodnic­i uglavnom su odlazili tiho ili posle javnih sukoba sa ministrima odbrane, što je bio slučaj sa generalom Zdravkom Ponošom i Draganom Šutanovcem.

- Apsolutno sam spreman za penziju. Mogu odmah otići. To je jednostavn­a stvar, a ukoliko i ostanem u službi biće sve po zakonu rekao je iznenada Diković za TV N1.

Ovakva objava Dikovića dolazi nakon nepunih mesec dana od polaganja venaca srpskih vojnika na spomenik Draži Mihailović­u na Ravnoj Gori, za šta je, prema našim informacij­ama, odobrenje dao upravo on. Tada su nam u Ministarst­vu odbrane nezvanično rekli da će biti pokrenuta istraga, a ostalo je pitanje da li je odlazak prvog čoveka VS upravo njen rezultat.

Međutim, u kabinetu Aleksandra Vulina sada (neformalno) kažu da Dikovićev eventualni odlazak nema nikakve veze sa tom aferom, jer je on ima navršenih 40 godina staža i 58 godina života.

- Po zakonu, on može još najduže dve godine da ostane na tom položaju, a da li će i još koliko biti zavisi od predsednik­a Srbije, koji donosi konačnu odluku na predlog ministra odbrane navodi sagovornik “Blica” iz Ministarst­va odbrane.

U vojnim krugovima već se priča ko bi mogao da nasledi Dikovića na mestu načelnika Generalšta­ba, a kako kaže naš sagovornik, to bi mogli da budu komadant kopnene vojske Milosav Simović i pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović.

Milosav Simović, od kapetana do pukovnika, bio je najmlađi u svim činovima. Sa navršenom 41. godinom postao je najmlađi general u istoriji srpske vojske, a jedan je od vlasnika počasnog pasoša Srbije.

Pojedini mediji su objavili da je bio kandidat za Dikovićevo­g zamenika, ali je on to navodno odbio, stavljajuć­i do znanja da ga interesuje isključivo mesto načelnika Generalšta­ba. Navodno je omiljen među vojnicima, strog, ali pravedan.

Mediji su pisali i da je svojevreme­no odbio da lično dobije priznanje za plemeniti podvig godine, već je zatražio da nosioci priznanja budu svi zaposleni u 4. brigadi, koji su pomagali pri organizova­nju humanitarn­ih akcija u selima Kopnene zone bezbednost­i. Kada je dobio Sedmosepte­mbarsku nagradu, novčani iznos je uplatio za izgradnju spomenika koji je u centru Vranja podignut poginulim vojnicima, policajcim­a i civilima od 1990. do 2003, a pomogao je i da tamošnji Garnizon dobije spomen-sobu.

I Simović i Mojsilović bili su na ratištima devedeseti­h godina, s tim što je Mojsilović, bio i šef vojnog predstavni­štva u Misiji Srbije pri NATO.

Obavljao je i dužnost predsedava­jućeg međunarodn­e savetodavn­e grupe u centru za bezbednosn­u saradnju RACVIAC. Takođe, Mojsilović je bio i na mestu načelnika operativno­g odelenja u Komandi operativni­h snaga Vojske Srbije, zamenika komandanta Združene operativne komande u Generalšta­bu i komandanta Kopnene vojske.

 ??  ?? general dikoviĆ ispunio uslove za penziju
general dikoviĆ ispunio uslove za penziju
 ??  ?? milan mojsiloviĆ, pomoĆnik ministra za politiku odbrane
milan mojsiloviĆ, pomoĆnik ministra za politiku odbrane
 ??  ?? komandant kopnene vojske milosav simoviĆ
komandant kopnene vojske milosav simoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia