Blic

Nestalu decu ne smemo zaboraviti

Fondacija „Tijana Jurić“obeležila je juče Međunarodn­i dan nestale dece uličnom akcijom na Trgu slobode u Novom Sadu.

- A. L.

Sloganom „Nemoj me zaboraviti“nekoliko desetina okupljenih građana na glavnom novosadsko­m trgu poručilo je kako društvo ali i državne službe, pre svega policija, treba posebnu pažnju da posvete nestanku dece. Srđan Ilić, savetnik u Ministarst­vu unutrašnji­h poslova kazao je da su u prošloj godini nestala 1.334 maloletnik­a, no odmah je pronađeno njih 1.326.

Kako je rekao Igor Jurić osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, tragedija njegove ćerke otvorila je Srbiji oči, ali to je na kraju samo još jedno dete koje je platilo za naše greške.

- Svakog dana u Srbiji nestane troje dece i troje odraslih osoba, na sreću, većina bude pronađena. No, one koje ne pronađemo, da li ih tražimo dovoljno? Tijana je pokazala i da možemo da se ujedinimo, da budemo dobri ljudi. O deci moramo više da brinemo, da se ne bi događale nove tragedije. Nažalost, neke još nismo pronašli poput Barbare Vitez koja je nestala u novembru 2016. godine izjavio je Jurić.

On je dodao da nemamo pravo da kad dobijemo informacij­u kako je neko dete nestalo razmišljam­o da li da krenemo u potragu.

- Zajedno sa Fondacijom radimo na unapređenj­u procedure pri traženju dece i ovakvi slučajevi kod nas su uvek prioritet. Od dece koju nismo poronašli prošle godine sedmoro je iz doma za nezbrinutu decu, a jedno traži i Centar za socijalni rad. Za Barbarom Vitez iz Sente raspisana je i žuta poternica i ulažemo maksimalne napore da je pronađemo - izjavio je Ilić.

Okupljeni građani pustili su stotinjak belih balona u vazduh na kojima su bila ispisana imena nestale dece.

 ??  ?? igor juriĆ bio na skupu povodom meĐunarodn­og dana nestale dece
igor juriĆ bio na skupu povodom meĐunarodn­og dana nestale dece

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia