Blic

Za svoj 22. rođendan pomogao 22 porodice

Umesto da potroši brdo para na proslavu 22. rođendana u nekoj diskoteci, restoranu ili kafiću, student Mašinskog fakulteta u Nišu Jovan Milić odlučio je da svoj najradosni­ji dan obeleži na nesvakidaš­nji način - darivanjem 22 socijalno ugrožene porodice!

- Branko janaČkoviĆ B. J.

Jovan je osnivač Humanitarn­e organizaci­je “Nađi Raula”, posvećene švedskom humanisti Raulu Valenbergu, a do sada se u više navrata znatno istakao svojim humanitarn­im radom još iz doba kada je bio učenik srednje škole. Najnoviju “misiju” nazvao je “22 srećne porodice za 22 godine života”.

- Smatram da kao osoba koja se bavi humanitarn­im radom i kao osoba koja se bori za ljudska prava, nemam prava da proslavlja­m rođendan. Ukoliko sam skoro svih 365 dana u godini sa socijalno ugroženim grupama, smatram da je potrebno da i za svoj rođendan budem s njima i da im pomognem. Opet se vraćamo na onu moju životnu priču - par godina je mali osnovac, mali Jovan, svoj rođendan proslavlja­o uz trešnje, koje je imao u dvorištu, torte nije bilo zbog teškog siromaštva u kojem smo živeli. Nažalost, na Balkanu ima još puno Jovana koji gladuju i smatram se odgovornim da im pomognem - priča Milić.

Ugroženim porodicama, od kojih je 21 sa područja Niša a jedna iz Vranja, Milić je odneo humanitarn­e pakete paketi pomoĆi od srca bili teški oko kilograma

težine 800 kilograma sa hranom, higijenski­m sredstvima, slatkišima za decu, školskim priborom i garderobom. Da se dobro dobrim vraća potvrdio je i obilazak porodice Nedeljkovi­ć, čiji su članovi, iako žive od veoma skromnih prihoda i sa svega jednom fazom struje, Jovanu pripremili nezaborava­n rođendansk­i poklon i naterali mu suze u oči.

- Ova porodica živi od onoga što njihova majka zaradi. Mi smo svi zajedno razgovaral­i za okruglim stolom i pričali o njihovim problemima u životu. U jednom trenutku, kada je moj saradnik krenuo da govori o akciji “22 srećne porodice za 22 godine života”, oni su tada saznali da proslavlja­m svoj 22 rođendan. Primetio sam da se majka udaljava sa stola i da poziva dete, oni se u ćošku sobe nešto dogovarali. Majka se vratila, a dete je izašlo. Posle par trenutaka dolazi dete sa čokoladnim mafinom u ruci i čestita mi rođendan. To je bio trenutak kada nisam mogao da obuzdam suze. Vi imate porodicu, koja je do juče bila porodica srednjeg staleža, a danas imate porodicu koja nema od čega da živi, a opet seti se da kupi jedan mafin jednom nepoznatom momku… - priča Milić.

Najveći deo pomoći donirale su humane Nišlije, a znatan doprinos ovoj dali su i učenici škole “Kreativno pero”, koji su u sklopu akcije “Svi smo mi Deda Mraz” donirali garderobu. Jovanova porodica je izdvojila 50.000 dinara, koje su utrošene na kupovinu nekih najpotrebn­ijih stvari, dok su konzervira­nu hranu i dugotrajne namirnice dale humane Nišlije.

- U junu ćemo posetiti sever Srbije i Hrvatsku. Važno je reći da smo 21. maja otvorili smo i ogranak Humanitarn­e organizaci­je “Nađi Raula” i u Sarajevu - dodaje Milić.

U septembru izlazi Jovanova autobiogra­fija „I siromašni imaju san“, a prihod od prodaje ići će Centru za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju „Mara“.

 ??  ?? Čovek velikog srca: jovan miliĆ
Čovek velikog srca: jovan miliĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia