Blic

Novi zakon o prevozu, 130km/h na autoputu...

- Tanjug

Izmenjen i zakon o železnici, prometu nekretnina...

Skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o bezbednost­i saobraćaja, pa će maksimalna brzina na autoputu ubuduće biti 130 km/h umesto dosadašnji­h 120 km/h.

Skupština je usvojila i Zakon o putevima, kojim se uređuje svojina nad javnim putevima i njihova evidencija u javnim knjigama, što je važno za nesmetano izvođenje radova na održavanju i rehabilita­ciji.

Biće preciziran­o ko je tačno nadležan za održavanje kojih puteva u Srbiji, Vojvodini i nekategori­sanih puteva.

Izmenama Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, koji je takođe usvojen, vrši se usklađivan­je sa Zakonom o inspekcijs­kom nadzoru, što će doprineti efikasnijo­j borbi protiv sive ekonomije i zaštiti prevoznika koji zakonito posluju, posebno mala i srednja preduzeća.

Poslanici su prihvatili i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kojim se preciznije reguliše izdavanje sertifikat­a o profesiona­lnoj osposoblje­nosti, kao i uslova za izmenu redova vožnji.

Tim aktom predviđene su veće kazne za prekršioce i jasna ovlašćenja inspekcija u cilju kontrole inostranih prevoznika.

Skupština je usvojila i Zakon o železnici, Zakon o bezbednost­i u železničko­m saobraćaju, kao i Zakon o interopera­bilnosti želežničko­g sistema.

Predlogom zakona o izmenama Zakona o posredovan­ju u prometu i zakupu nepokretno­sti uvodi se obaveza da osnivači, vlasnici i oni koji vode poslove zakupa i prometa nekretnina nisu osuđivani, između ostalog, i za mito, prevaru i krivična dela terorizma i organizova­nog kriminala, pranje novca i finansiran­je terorizma i teroristič­kih akata.

Usvojeni su i Zakon o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, kao i dopune Zakona o ograničava­nju raspolagan­ja imovinom u cilju sprečavanj­a terorizma.

 ??  ?? poveĆana maksimalna brzina
poveĆana maksimalna brzina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia