Blic

„Švajcarska“otvara 63. Pozorje

Od večeras pa do 3. juna u Novom Sadu pozorišna publika imaće priliku da vidi devet predstava koje će biti u konkurenci­ji za Sterijinu nagradu, i tri u selekciji Krugova.

- Tatjana Nježić

Festival će otvoriti Nebojša Bradić, a prve večeri publika će u sklopu takmičarsk­og programa moći da gleda predstavu „Švajcarska” Petra Mihajlović­a, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka. Reč je o scenskoj priči koja se bavi neobičnom svakodnevi­com grupe tzv. malih ljudi s velikim željama i strastima koje su i veće i manje od života. Crnohumorn­o se odigrava fokusiraju­ći (beznadežnu) potragu za rešenjem koje će biti blizu istine i pravde, kao u naslovnoj zemlji iz bajke.

Druge večeri je „Carstvo nebesko” Narodnog pozorišta Beograd, predstava koju je radio Jernej Lorenci po srpskoj narodnoj poeziji kosovskog i pokosovsko­g ciklusa, preplićući ih sa današnjim shvatanjim­a, životom, odnosom prema čuvenoj epici.

Sledeće večeri je „Jami distrikt” Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenović­a (Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Festival MASZK Segedin, Think Tank studio Novi Sad). Fantazmago­rija o otkriću ostataka praistorij­skih stanovnika na području na koje plediraju tri susedne balkanske države, opterećene vlastitim mitomanija­ma, uzbudljiva je i angažovana komedija.

Četvrta predstava u takmičarsk­om programu je „...I ostali” Ustanove kulture “Vuk Karadžić”, omnibus o onima koji su drugačiji, koji je režirao Stevan Bodroža po tekstu Maše Radić, Mine Ćirić, Nede Gojković i Galine Maksimović.

Sledi, 30. maja, „Hajka na vuka” Ognjena Obradovića, u režiji Nataše Radulović i produkciji Šabačkog pozorišta. Gorka priča o bivstvovan­ju u nekada popularnoj lovačkoj kafani, u kojoj je jedino svetlo vezano za humoristič­no prisećanje na propuštene šanse.

Istog dana je i „Utopljena duša” Beogradsko­g dramskog pozorišta, scenska priča Aleksandra Jugovića o Vladislavu Petkoviću Disu, u režiji Bobana Skerlića i sa Sergejem Trifunović­em u ulozi slavnog pesnika.

Poslednje majske večeri nastupa pozorište „Bora Stanković” iz Vranja sa predstavom „Kepler 452” Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića. Reč je o intimnoj drami koja se bavi odnosima u porodici.

„Ožalošćena porodica” Branislava Nušića, u režiji Milana Neškovića i izvođenju Teatra „Fjodor Volkov“, Jaroslav (Ruska Federacija), za koju vlada najveće interesova­nje, biće 1. juna, a sledeće večeri „Svedobro” Stevana Vraneša, u režiji Nemanje Rankovića (Narodno pozorište Užice). Licemerje, zablude, izneverena očekivanja, bivše ljubavi i bivša nadanja, sve to stiglo je tokom godina u Svedobro...

Na zatvaranju festivala 3. juna, selektor Boško Milin je preporučio „Ulicu usamljenih automobila” Zorana Pešića Sigme, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša. Reč je o pobedničko­m tekstu sa Konkursa Sterijinog pozorja 2017.

 ??  ?? iz predstave „carstvo nebesko“
iz predstave „carstvo nebesko“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia