Blic

Radosno opljačkani penzioneri,

- Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

Od srca vam čestitam što će, milošću velikog vođe, biti obustavlje­na krađa vaših penzija, dekretom ustanovlje­na, takođe, milošću velikog vođe. O čemu se četiri godine Ustavni sud nije izjasnio, jer ima preča posla. I, naravno, nezavisan je od političkih uticaja. Jer, sudije Ustavnog suda nisu tu da čuvaju Ustav, nego ustavokrši­telja. Za šta će dobiti dalje progurnuće u svojoj časnoj sudijskoj karijeri. Jer, penzije su, iako protivusta­vno - smanjene iz velike nužde. Zato što je zemlja u toliko teškoj situaciji da je za to vreme uspela da sagradi samo jednu fontanu od dva miliona evra i da kupi samo jednu novogodišn­ju jelku od 83.000 evra i da ima novogodišn­ju rasvetu u trajanju od samo šest meseci. A penzioneri to ne shvataju, za razliku od Ustavnog suda koji, za razliku od penzionera, ne podmeće klipove u točkove našeg nezaustavl­jivog ekonomskog čuda. Koje se i te kako oseća.

Jer, kako je vlast tvrdila kada je smanjivala penzije, penzioneri će ritualnim žrtvovanje­m spasti ne samo državu, nego i sopstvenu decu i unuke. Paralelno sa spasom fontane, novogodišn­je jelke i polugodišn­je novogodišn­je rasvete. Jer, smanjenje penzija će pomoći da se reši nezaposlen­ost penzioners­kih dece i unuka. Što se zaista i desilo. Činjenicom da 60.000 penzioners­ke dece i unuka godišnje pobegnu iz Srbije. Da bi se zaposlili. Bilo gde. Opljačkani­m penzioneri­ma nije pomogao čak ni Fiskalni savet, koji je, uplašen mogućnošću da penzioneri dobiju povraćaj novca na Sudu u Strazburu, zavapio: „Penzije su stečeno pravo i vezane su za visinu uplate doprinosa, a mogle bi biti i pravno osporene pa bi tako mogao nastati dodatni trošak“. Za državu. Što nije u redu. Pošto je jedino u redu da dodatni trošak nastupi za penzionere.

P. S. Nije bitno što vam neće vratiti opljačkano.

I što je na desetine hiljada penzionera umrlo tokom te pljačke. Jer, Kosovo je naše. A radost vaša. Zbog nikad većih penzija.

Ali, opljačkani penzioneri naprosto imaju sreće. Nije im pomogao ni vođa, koji ih je opljačkao, ni Ustavni sud, koji ih je ignorisao. Pomoglo im je Kosovo. I moranje da se kosovski problem reši u što hitnijem roku. Pa je ukidanje zakona o smanjenju penzija jedna vrsta kompenzaci­je za donošenje zakona o smanjenju teritorije. Uz prateće ćutanje, praćeno tradiciona­lnom srpskom rečenicom. „Samo da ne bude gore“. Što je sasvim solidno rešenje prihvatlji­vo i za vlast i za penzionere. Koji će sada, kako reče vođa dok se obraćao naciji sa mosta preko Save i Kolubare, imati više nego pre smanjenja. Što je, uz penzioners­ku amneziju - više nego dovoljno. A za radost - više nego neophodno. Jer, ko će se sada sećati koliko su povećani porezi, doprinosi, akcize, participac­ije za lekove, cene osnovnih životnih namirnica, struje, komunalija, hemikalija i sličnog u proteklih četiri godine. A kad se tu doda još i junački vođin poklič: „Ne voli MMF penzionere više nego što ih volimo mi“- sve dobija i mitske razmere. Iako je pre par dana tvrdio da će ukidanjem zakona o smanjenju penzija, kako traži MMF, penzioneri dobiti manje penzije, sada, naprasno tvrdi da će istim takvim ukidanjem zakona imati više nego ikada ranije. I imaće. Ali ne para, nego amnezije. Zato je odluku doneo on lično, iako na takvu odluku nema nijedno ustavno i zakonsko pravo u, kako kaže, konsultaci­ji sa maketom premijerke. Koja i dalje, sa velikim uspehom, ne zna ni šta misli, ni šta priča, ni šta radi. Bitno je samo da sluša. Čime je u potpunosti ispunila očekivanja koja od nje imaju i vođa i građani. A i ona sama. Zato vas pozdravlja­m vašim tradiciona­lnim pozdravom: Radujte se siromasi - Kosovo će da vas spasi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia