Blic

Dačić: Samo Priština koči istragu o ubistvu Ivanovića

Ivica Dačić rekao je da prištinske vlasti treba da daju odgovor na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića, čime je odgovorio na optužbe Envera Hodžaja da Beograd ne sarađuje u istrazi.

-

Osim vlasti u Prištini, koje vode istragu, činjenica da istraga stagnira pitanje je i za EU, koja je tražila da se bezbednosn­e strukture integrišu u kosovske institucij­e, naveo je srpski ministar spoljnih poslova.

Izjavu zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da Beograd ne sarađuje u istrazi te da krije odgovor o tome ko je ubio Ivanovića, šef srpske diplomatij­e ocenio je kao direktnu optužbu, podsetivši da je lider Građanske inicijativ­e malo pre ubistva izašao iz pritvora u koji su ga “stavili kosovski Albanci”.

- Nebrojeno puta sam na Savetu bezbednost­i govorio protiv takve odluke. Priština je ta koja vodi istragu o ubistvu i zašto do sada nema odgovora, to je pitanje za kosovske organe, a naravno i za EU, jer su oni tražili da bezbednosn­e strukture budu integrisan­e u kosovske institucij­e - rekao je Dačić medijima.

Prethodno je, nakon obeležavan­ja Dana policije, o toj temi govorio i ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović.

On je rekao da, iako je Srbija više puta tražila da njeni istražni organi budu zvanično uključeni u istragu ubistva Ivanovića, prištinske vlasti su to uvek odbijale.

- Prošlo je više od četiri meseca od ubistva Olivera Ivanovića, a prištinske vlasti, koje su preuzele snimke kamera, imale pristup svim potencijal­nim svedocima i u potpunosti kontrolisa­le mesto izvršenja tog zločina, kao i kompletnu forenziku, nisu nimalo napredoval­e u istrazi niti pokazale naročitu volju da se ubice otkriju - rekao je Stefanović. On je ukazao da nema razmene podataka u vezi sa time i apelovao na Euleks da se ozbiljnije uključi u rešavanje tog slučaja. Stefanović je ponovio da je Srbija zaintereso­vana da se reši ubistvo, ali da ne vidi i spremnost prištinski­h vlasti”.

- Uveren sam da bi istraga koja bi nepristras­no i profesiona­lno bila sprovedena ukazala da se svi odgovori kriju u Prištini - rekao je Stefanović.

 ??  ?? Četiri i po meseca od ubistva ivanoviĆa
Četiri i po meseca od ubistva ivanoviĆa
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia