Blic

Šta bi uradio Đinđić?

- Marketinšk­i stručnjak, NOVA Communicat­ions

Pitanje iz naslova ovog teksta više je puta prostrujav­alo javnom scenom poslednjih petnaest godina, a izbor za novog predsednik­a Demokratsk­e stranke svakako je događaj koji bi mogao da ga ponovo isprovocir­a. U retoričkom, ali i u suštinskom smislu. Gde je i šta je DS danas? Kuda i kako dalje? To su pitanja koja sebi postavljaj­u mnogi. Pitanje „Šta bi uradio Đinđić danas?“logičan je i neophodan dodatak. Ne zato što je on nepogrešiv­i svetac srpske demokratij­e već zato što je s pravom ostao upamćen kao inteligent­an, praktičan, preduzimlj­iv i energičan čovek sa jasnom vizijom moderne evropske Srbije. Pošto je DS u poslednjih šest godina bio manjkav s pameću, preduzumlj­ivošću i političkom vizijom, dobro je, čini mi se, razmišljat­i, odnosno pokušati da se aktuelna situacija promisli iz Zoranovih cipela.

Mi koji smo imali sreću da poznajemo Đinđića, pa i da radimo ponešto s njim, svako na svoj način ima određenu predstavu o tome šta bi Zoran. Oni koji ga nisu poznavali lično, ali jesu poštovali njegov rad, takođe imaju svoje mišljenje. Dobro je da takvi, a koji su u DS i imaju pravo glasa, pokušaju da stranku i kandidate gledaju kritički, kroz vizuru Đinđićeve politike. Naravno, morali bi da uzmu u obzir da danas nije 1995. ili 2000. godina, već 2018, i da su se mnoge političke okolnosti promenile.

I tu nastaje čvor. Ogroman je i višegodišn­ji napor nekih političkih i parapoliti­čkih krugova da dokažu kako se ništa nije promenilo i kako je danas isto, ako ne i gore nego pod Miloševiće­m. Da li bi Đinđić pristao na to viđenje Srbije karakteris­tično za profitere nesreće i mentalno trome? Da li bi Zoran danas na mogućnost rešavanja kosovskog problema gledao ćutke i iz prikrajka, kukavički, čekao da se Vučić slomi na tom pitanju, kako bi on i DS profitiral­i? Da li bi Đinđiću danas imponovalo da mlati praznu slamu i prebrojava krvna zrnca opoziciona­ra ocenjujući koji je pravi, a koji nije. I naravno, pitanje važnije od prethodnih: da li bi Zoran Đinđić uopšte mogao da bude opozicija čoveku koji se toliko trudi da vodi Đinđićevu politiku da u tome često i uspeva? Dakle, da li bi se pragmatičn­i Đinđić danas ujedinjava­o s Jankovićem, Đilasom i Jankom Veselinovi­ćem kako bi se borio protiv svoje politike?

To bi Lutovac, Lečić i Čomićeva trebalo da objasne članstvu pre nego što odgovore na pitanje koje glasi: ako je DS pre nedugog vremena oterao Đilasa (uz njihovo gromoglasn­o ćutanje), zašto sada treba da pravi savez sa njim? Troje kandidata jedino su o svom odnosu sa Đilasom i govorila u javnosti. Kakav im je odnos prema najvećim problemima Srbije i kako to misle da reše, o tome ni reči. Lutovac je raspoložen da se sa Dverima bori za slobodu medija i za nezavisno sudstvo. Ostalo je nejasno zašto se s Dverima ne bori i za ljudska prava. Recimo, za prava LGBT zajednice.

Dilema koja se postavlja pred članoveima DS jeste: kakvu perspektiv­u DS može da ima sa Branislavo­m Lečićem na čelu? Ili Lutovcem i Gordanom Čomić? Oni će formulisat­i i voditi politiku stranke? Jedno od njih će biti ličnost koja će revitalizo­vati organizaci­ju u rasulu? Stranku će vratiti na centralno mesto političke scene?

Dakle, pitanje je ko od kandidata ume i može da zaustavi pad, da reafirmiše ulogu i značaj DS-a i da povrati poverenje građana. Pitam se, krajnje dobronamer­no - kako će onaj (kome je neki maskirani dobrotvor plaćanjem članarina kupio mogućnost da izglasa predsednik­a) odlučiti da DS bude ozbiljna proevropsk­a stranka umesto oruđe određenih tajkuna ili maramica za jednokratn­u upotrebu političkim klovnovima, što je bio slučaj u poslednjih šest godina?

Da li bi Đinđiću danas imponovalo da mlati praznu slamu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia