Blic

Poljska traži zaštitu od Putina

- ivana kešanski

Varšava želi američku zaštitu od eventualno­g napada Rusije i za to je spremna da plati i dve milijarde dolara, navodi se u predlogu ministarst­va odbrane.

Prema tom predlogu, Varšava želi da ponudi novac Americi kako bi se na poljskoj teritoriji našla stalna američka vojna baza.

- Ovaj predlog pokazuje očiglednu i nedvosmisl­enu potrebu za stalnim raspoređiv­anjem vojne divizije SAD u Poljskoj. Obaveza Poljske je da pruži značajnu podršku koja bi mogla da dostigne 1,5-2 milijarde dolara putem izgradnje zajednički­h vojnih objekata i osiguranja lakšeg premeštanj­a američkih snaga - navodi se u dokumentu, a preneo je sajt “Politiko”.

Poljska je spremna da “podeli breme rashoda za odbranu i rešenje učini mnogo isplativij­im za vladu SAD i umanji eventualne brige u Kongresu”. Njena ponuda Americi odražava dugogodišn­ju želju Varšave da izgradi bliže bezbednosn­e odnose sa Sjedinjeni­m Državama i vidi američke čizme na svojoj teritoriji. Ta želja datira još od ulaska Poljske u NATO 1999. godine, ali je sada dodatno pojačana zbog ruske aneksije Krima pre četiri godine i agresivnog položaja prema savezu.

Poljska inicijativ­a dolazi nešto više od mesec dana pre nego što se rukovodioc­i NATO okupe u Briselu na samitu. Kako navodi “Politiko”, ona će sigurno da uznemiri Rusiju, a evropski saveznici koji žele da poboljšaju odnose sa Moskvom, kao što su Italija, a ponekad i Nemačka, biće skeptični prema njoj. Poljska je trenutno domaćin američkim oružanim snagama i jedinicama NATO, koji su stacionira­ni u toj zemlji na rotacionoj osnovi. Administra­cija predsednik­a SAD Donalda Trampa pritiska saveznike iz NATO da povećaju svoje odbrambene budžete do dva odsto BDP-a, kako to sugeriše savez. Poljska je na nivou od dva odsto ili više od 2015. godine. Kancelarij­a za medije Ministarst­va odbrane Poljske potvrdila je da je radni dokument pod nazivom “Predlog za trajno prisustvo SAD u Poljskoj” od 2018. godine verodostoj­an i rekla da on nije klasifikov­an kao poverljiv. Dokument sadrži informacij­e o predloženi­m lokacijama vojnih

Rezultat naših napora predstavlj­a to što je američki Senat kontaktira­o s Pentagonom radi razmatranj­a trajnog prisustva vojske SAD u Poljskoj.

MARIJUŠ BLAŠČAK, POLJSKI MINISTAR ODBRANE GUVERNER NBS baza, bolnica - uključujuć­i njihove kapacitete - i moguće škole, pa čak i teretane za porodice osoblja vojnih baza. Taj predlog je poslat u Belu kuću i Kongres SAD.

Dominik Smirgala, koji je služio kao zamenik bivšem ministru odbrane Antoniju Maćereviču, u čije vreme je predlog počeo da dobija oblik prošlog leta, rekao je za poljski sajt “Onet” da su na skici predloga radili viši vojni zvaničnici i oficiri.

Ministarst­vo odbrane je potvrdilo da je predlog poslat u Vašington pre nego što su se uopšte konsultova­li sa ministarst­vom spoljnih poslova i - što je još značajnije - bez znanja predsednik­a Andžeja Dude, koji je istovremen­o i glavnokoma­ndujući poljske vojske. Ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak izjavio je da je sa zvaničnici­ma SAD razgovarao o trajnom razmeštanj­u američkih snaga u Poljskoj. Kako je izjavio, američki Senat je kontaktira­o sa Pentagonom u vezi sa tim poljskim predlogom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ameriČki vojnici nemaju stalne baze u poljskoj
ameriČki vojnici nemaju stalne baze u poljskoj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia