Blic

Bura u SANU, Kostić nudio ostavku

Burna prošlonede­ljna sednica SANU donela je smenu Časlava Ocića, a i predsednik Akademije Vladimir Kostić ponudio je svoju ostavku ukoliko se dokažu Ocićeve insinuacij­e da je lobirao prilikom izbora pojedinih funkcioner­a.

- Mihailo joviĆeviĆ

Akademik Časlav Ocić razrešen je prošle nedelje dužnosti sekretara Odeljenja društvenih nauka u SANU na redovnoj godišnjoj skupštini ove naučne institucij­e. Od 74 prisutna akademika, 71 je glasao za Ocićevu smenu, a tri su bila uzdržana. Smene u Akademiji nisu novost, ali ova je podigla prašinu. Sam Ocić, konkretno, rekao je da je njegova smena nezakonita.

- Način na koji sam smenjen bio je sraman. Sastanak koji nazivaju sednicom održan je u tajnosti kao puč, pred komemoraci­ju akademiku Vojislavu Stanovčiću koju je trebalo da vodim. Samo su došli i rekli da se pomerim, da neću ja voditi komemoraci­ju jer sam smenjen - rekao je Ocić za medije. Isto je potom ponovio i na sednici SANU, a izneo je i nove optužbe prema kojima je predsednik Akademije Vladimir Kostić lobirao protiv kandidata iz njegovog odeljenja.

- Odeljenje društvenih nauka predložilo je četiri kandidata, a samo dva prolaze dalje da se o njima glasa na zasedanju izborne skupštine, koje je zakazano za 8. novembar. Umesto kandidata koje smo mi predložili, podršku dobijaju

KOSTIĆ REKAO DA ĆE SE POVUĆI AKO 10 AKADEMIKA POTVRDI OCIĆEVE OPTUŽBE O BIRANJU PODOBNIH U SANU

tri kandidata predložena van Akademije, od ljudi sa strane, a ne iz našeg odeljenja. Oni su ušli u izbor jer su politički podobni i povoljni. Ne znam ko je kako glasao, ali je bilo lobiranja - rekao je Ocić medijima.

Predsednik SANU tada je ponudio ostavku uz uslov da 10 akademika potvrdi Ocićeve reči. Isto je juče potvrdio i u izjavi za “Blic”, koju je uputio preko svoje PR službe.

- Vladimir Kostić je na

Skupštini SANU rekao: “Ukoliko sam bilo koga od neistomišl­jenika sprečio da iskaže mišljenje, molim da predloži moju smenu. Bude li više od 10 takvih, podneću neopozivu ostavku.” To je bila hipotetičk­a izjava.

Niko od akademika se tim povodom nije oglasio ni tokom Skupštine ni posle toga - rečeno je za “Blic”.

Kostić, koji se na čelu renomirane naučne institucij­e nalazi od 2015, inače je za pomenutu izbornu skupštinu najavio buru. On je napomenuo da će predstojeć­i izbori u SANU sa sobom doneti izvesne nesuglasic­e, polemike pa i sukobe.

- To se događa u svim sličnim institucij­ama, na različitim meridijani­ma. Mudrost je kako ta sučeljavan­ja koja se povremeno prelivaju u ono što svako od nas na svoj način tumači kao javnost, ne postoji osnov za ruženje SANU i ne uvuku je u tabloidne intrige - kazao je Kostić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? predsednik sanu najavio nesuglasic­e, polemike, pa i sukobe na skupštini sanu
predsednik sanu najavio nesuglasic­e, polemike, pa i sukobe na skupštini sanu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia