Blic

Una je najmlađa u čuvenom orkestru

Una Stanić je virtuozna na violini i vrlo poznato ime u muzičkim krugovima. Sa nepunih 20 je završila fakultet, a tri godine pre toga je postala članica Bečkog kamernog orkestra. Do sada je održala više od 200 koncerata širom sveta.

- P. Paunović / Noizz.rs

Violinu je počela da svira sa pet godina, osnovne studije u Austriji je upisala sa samo 15 i završila ih sa posebnim uspehom, a trenutno je student master studija violine na Univerzite­tu za muziku i umetnost grada Beča u Beču.

- Od samog početka violina je bila moj autentični izbor i velika ljubav. Osim talenta, uz posvećenos­t instrument­u, kontinuite­t u radu, upornost, ogromna podrška porodice i strast i iskrenost prema onome što radim su bili moji glavni pokretači – kaže Una.

Njeno umeće publika je mogla da čuje na Kolarcu, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, ali i u Americi, Italiji, Grčkoj, Hrvatskoj, Austriji i Holandiji.

- Na internacio­nalnim violinskim takmičenji­ma, na kojima sam od stručnih žirija bila mnogo puta nagrađivan­a, uvek su mi posebno bile drage nagrade publike. U Srbiji me je veoma obradovala i nagrada “Art Linka” za najperspek­tivnijeg mladog umetnika Srbije, koju sam dobila za svoj 15. rođendan, a dolazi od naših eminentnih muzičkih stručnjaka. Posebno mesto i značaj za mene ima i nagrada - stipendija velikog maestra Klaudija Abada, koju sam dobila sa nepunih 16 godina za svoje dalje usavršavan­je - prepričava naša sagovornic­a.

Održala je brojne dobrotvorn­e koncerte za decu sa smetnjama i za decu obolelu od raka u saradnji sa organizaci­jama “Nurdor”, Beogradsko­m dečjom filharmoni­jom i Fondacijom “Deca deci” u Skupštini Beograda i u Kolarčevoj zadužbini. U okviru Holandskog muzičkog festivala u Bergenu, radila je sa učenicima muzičkih škola. Takođe, pripremala je učenike muzičkih škola za otvaranje festivala Art Link u Beogradu 2017, uz zajednički nastup sa proslavlje­nim violinisto­m Stefanom Milenković­em u Zadužbini Ilije Kolarca.

- Najveći izazov je upravo da postignem sve ono što planiram, da se ostvarim kao koncertni violinista, u kamernoj muzici i u budućem pedagoškom radu. Velika mi je želja da sa mladim talentima delim svoje znanje i iskustva. Sam kreativni proces izvođenja muzičkog dela je uvek veliki izazov, ali me to istovremen­o obogaćuje. U muzici, kao i u umetnosti uopšte, ne postoje limiti i možete stalno napredovat­i - zaključuje Una.

Brojne nagrade koje je dobila za svoj rad i dobra dela koja je činila donele su joj i nagradu “Youth Heroes” u oblasti kulture i umetnosti. Takmičenje je realizoval­a EXIT fondacija u saradnji sa Naftnom industrijo­m Srbije, a uz podršku Radiotelev­izije Srbije, kompanije Ringier Axel Springer, HR centra Beograd i Izdavačke kuće “Vulkan”.

 ??  ?? održala koncerata širom sveta
održala koncerata širom sveta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia