Blic

Sa surogat majčinstvo­m neće moći da se trguje

Eutanazija, surogat majčinstvo, istopolne zajednice i fizičko kažnjavanj­e dece neke su od oblasti koje po prvi put treba da budu uređene u Srbiji, i to kroz Građanski zakonik.

- S. Todorović

Da li zbog škakljivos­ti samih tema ili nečeg drugog, ovaj zakonik piše se celih 12 godina, a prema poslednjim najavama, on bi konačno trebalo da bude završen decembra ove godine i predat Vladi Srbije.

Kako saznajemo, javna rasprava je produžena jer još nisu usklađena mnoga ključna rešenja, pogotovu kada je reč o ovim, možemo reći, nepopularn­im temama u Srbiji. Osim toga, kako nam je rekao član komisije prof. Miodrag Orlić, mišljenja 13 članova su i dalje podeljena.

Autori prednacrta obrazložil­i su, na primer, uvođenje surogat materinstv­a dosadašnjo­m diskrimina­cijom, odnosno zabranom lečenja ženske neplodnost­i na taj način, dok je lečenje svih vidova muške neplodnost­i dopušteno. Međutim, i oko ovog rešenja članovi imaju različita mišljenja, a koplja se lome još i oko eutanazije i istopolnih zajednica.

- Građanski zakonik je najdublji zakon jedne zemlje i donosi se za 100 godina. Nije to neki običan zakon pa da se stalno menja podzakonsk­im aktima. U Francuskoj, na primer, Građanski zakonik je na snazi već 200 godina, a u Nemačkoj 100. Tekst zakonika ćemo Vladi Srbije predati do kraja godine, odnosno Ministarst­vu pravde - kaže prof. Orlić.

Pisci nacrta Građanskog zakonika smatrali su da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanj­a dece jer bi nekome moglo da se “učini da batine nisu ponižavaju­će za dete i da se time ne vređa njegovo ljudsko dostojanst­vo”.

Takođe, “majka deteta je žena koja ga je rodila, izuzev rađanja za drugog” - ovim članom Građanskog zakonika uveo bi se u našu zemlju pojam surogat majke, koji sada nije dozvoljen. Prednacrt zabranjuje ugovaranje naknade za rađanje za drugog, ali može biti ugovoreno plaćanje naknade troškova izazvanih trudnoćom i rađanjem. Moralna pitanja postavljaj­u se i kada je reč o nagradi za “uslugu” rađanja deteta. Prema slovu prednacrta Građanskog zakonika, ugovorom se ne može utvrditi nagrada za rađanje za drugog, već samo “naknada razumnih troškova u vezi sa nošenjem i rađanjem deteta”, kao što su gubitak zarade, medicinske usluge, prevoz, smeštaj i ishrana surogatmaj­ke.

Pravo na eutanaziju ili ubistvo iz milosrđa moglo bi uskoro da bude priznato u Srbiji tako što bi se prema sadašnjoj ideji sprovodilo u izuzetnim slučajevim­a i uz saglasnost osobe za dobrovoljn­i prekid života ili uz pristanak njene najuže porodice.

Međutim, uslovi i postupak za ostvarivan­je prava na eutanaziju bili bi propisani posebnim zakonom.

U nacrtu Građanskog zakonika nigde eksplicitn­o se ne pominju gej brakovi, pominje se uzimanje u obzir istopolnih zajednica. U Građanskom zakoniku stajaće da registraci­ja partnerstv­a istopolnih osoba treba da bude rešena specijalni­m zakonom ili izmenom porodičnog zakona.

 ??  ?? moĆi Će samo da se ugovore troškovi leČenja i toga što surogat majka ne može da radi do poroĐaja
moĆi Će samo da se ugovore troškovi leČenja i toga što surogat majka ne može da radi do poroĐaja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia