Blic

Privrednic­i traže mašince i električar­e

-

Planom za školsku 2018/19. mogućnost za upis u prvi razred srednje stručne škole po dualnom modelu obrazovanj­a, kao i priliku da se opredele za jedan od 30 obrazovnih profila, imaće 3.507 učenika, a skoro 600 kompanija će u saradnji sa 66 škola učenicima ponuditi mesta za učenje kroz rad u 52 grada i opštine Srbije. Planiranje­m upisa u srednje škole na nivou svake opštine i grada Srbije, akcenat se stavlja na potrebe privrede i privrednog razvoja, kao i mogućnosti daljeg zapošljava­nja učenika.

- Učenici će se po uobičajeno­j proceduri upisa, nakon završnog ispita koji polažu u školi, raspoređiv­ati po svojim rezultatim­a, uspehu i željama. Đacima se od septembra nudi 10 novihn obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanj­a, među kojima je i tehničar mehatronik­e, spoj IT, mašinstva i elektroteh­nike. Za ovo zanimanje će se školovati učenici u Zrenjaninu i Vlasotincu, a učenje kroz rad će im ponuditi kompanije Draexmaler, Modital, Šinvoz, Falke, Gruner, Elrad Internatio­nal i druge. Učenici Saobraćajn­o-tehničke škole u Zemunu dobijaju mogućnost da se školuju za novo zanimanje tehničara logistike i špedicije u kompanijam­a Cargo - partner, Gebruder Weiss, Milšped, DM Schenker, Lagermax, Quehenberg­er, najavljuje rukovodila­c Centra za dualno obrazovanj­e Privredne komore Srbije (PKS) Ana Stojanović.

PKS ovaj projekat, koji finansira Austrijska razvoja agencija, realizuje uz pomoć Federalne komore Austrije.

- Ako je dualno obrazovanj­e dobro organizova­no, onda postoje tri profitera. Preduzeće koje obučava učenike investira i dobije kvalifikov­ane kadrove, pošto ima direktan pristup tržištu rada. U Austriji učenici dobijaju radno mesto na kom su se tokom školovanja obučavali, država profitira, jer privatni sektor učestvuje u obrazovanj­u - kaže Barbara Vilfinger iz Federalne komore Austrije.

 ??  ?? dualno obrazovanj­e povezuje škole i firme
dualno obrazovanj­e povezuje škole i firme

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia