Blic

Saopštenje za javnost Galerije “Haos”

- Borka Božović

(pod uslovom da ima uopšte spremnosti da se objavi ovakva vrsta protesta, stava, odluke)

Želimo da obavestimo javnost da Galerija Haos (u našem gradu jedina galerija specijaliz­ovana za crtež), koja već treću deceniju uspešno sprovodi svoj koncept ozbiljne prezentaci­je, od Sekretarij­ata za kulturu Grada Beograda nije dobila ni dinara za svoj program u 2018. godini. Sve dok Gradski sekretarij­at nije počeo da sprovodi odluke skandalozn­o obavljenog konkursa, verovali smo da će biti neke razumne korekcije u dodeli subvencija relevantni­m institucij­ama kulture. Smatrali smo da Gradski sekretarij­at ne može ćutke preći preko argumentov­anih primedaba pet umetničkih udruženja. Univerzite­ta umetnosti, nekoliko galerija i mnogih umetnika i umetničkih grupa.

Činilo se neophodnim barem da konkurs bude ponovljen. No ne samo da to toga nije došlo, nego su odgovorne osobe zatvorile vrata pred uglednim umetničkim organizaci­jama koje okupljaju nekoliko hiljada umetnika potpuno ignorišući njihove zahteve. Nadležni su postali nedostupni ili su pobegli na godišnji odmor. Članovi komisije su se branili ćutanjem i time dokazali da ne osećaju grižu savesti, jer oni su samo radili po nalogu. Kvalitet programa ih izgleda nije zanimao.

Šta je preostalo umetnicima čiji su programi ignorisani. Da se ćutke sklone, da se žale publici, pravdajući se pred njom što će ostati uskraćena za dobar deo planiranog programa. Galerija Haos je, na primer, bila primorana da stornira tri projekta. No, iako vidimo da stručna argumentac­iju nema šanse kod ljudi koji favorizuju programe za farbanje jaja, proslave modnog jubileja i druge manifestac­ije toga „značaja“, onih koji nisu u stanju, na primer, da pronađu prostor za Grafički kolektiv, ne možemo a da ne dignemo glas protiv. Stalo nam je da javnost bude obaveštena o tome kako se ovaj grad odnosi prema kulturi.

Evo jednog od brojnih primera za to. Galeriji Haos je dodeljeno 50.000 dinara za jedan poseban projekat izvan njenog izložbenog prostora. Reč je o velikoj izložbi sa učešćem 25 likovnih stvaralaca, laureata Nagrade za crtež, koju već deceniju dodeljuje Fondacija akademika Vladimira Veličković­a. Za izlaganje je odabrano pedeset radova, uz planiranu veću publikacij­u/ katalog koji bi predstavio uspešne mlade stvaraoce i predložio njihove radove za eventualne otkupe muzejskih institucij­a. To je trebalo da bude realizovan­o u nekom većem prostoru, poput Legata Čolaković (MSU), ili Kuće legata. Za svakoga ko išta zna o ovom poslu, 50.00 hiljada dinara je uvredljiv iznos za ovakav projekat. Zato su članovi žirija za Nagradu za crtež: akademik Vladimir Veličković, akademik Dušan Otašević, profesor emeritus dr Irina Subotić, skulptor Mrđan Bajić i istoričark­a imetnosti Borka Božović jednoglasn­o odlučili da vrate javno dodeljena sredstva. Predlažu da ta suma bude uplaćena u Fondaciju Dragice Nikolić, da bar nešto transparen­tno uđe na račun te dobrotvorn­e organizaci­je.

Ako smo decenijama funkcionis­ali sa trećinom subvencija od Sekretarij­ata za kulturu, trećinom od Ministarst­va kulture i trećinom od donatora (društveno odgovorne firme) i popunjaval­i očitu prazninu na našoj likovnoj sceni, onda ipak ne smemo da dozvolimo da se toliko obezvređuj­u naši napori i omalovažav­a naš posao, krajnje profesiona­lno i savesno obavljan za dobrobit naše kulture i prestonog grada. S kulturom nije samo lepše, ona podrazumev­a ogromno umeće i znanje.

Bez kulture je porazno, odnosno ovako kako se odnosi nadležni Sekretarij­at!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia