Blic

Srpski narko-klanovizag­ospodarili Evropom

- bojana bogosav

Gotovo stotinu Srba uhapšeno je od početka godine u međunarodn­im akcijama policije jer su proizvodil­i i prodavali različite vrste droge. Istražival­i smo zbog čega narko-klanovi iz Srbije svoj biznis prebacuju u Evropu i koje su to zemlje postale „raj” za njih.

Poslednjom međunarodn­om akcijom policije u kojoj je u petak uhapšeno čak 24 Srba jer su u Beču uzgajali, a zatim prodavali drogu vrednu čak devet miliona evra broj zatvorenih pripadnika srpskih narko-grupa u inostranst­vu dostigao je gotovo stotinu uhapšenih za prvih pet meseci od početka godine.

Svoje utočište gastarbajt­eri iz Srbije, koji su se vrlo brzo po odlasku iz zemlje uhvatili posla sa drogom, našli su u severnoj i zapadnoj Evropi, gde razvijaju svoje poslove sa gotovo svim vrstama droga od kojih prednjače marihuana i kokain. Za svoje saradnike vođe klanova uzimaju sunarodnik­e, ali i one iz zemalja bivše Jugoslavij­e. Najčešći razlog za to jeste činjenica da svi pričaju istim jezikom, te im je znatno lakše da se sporazumej­u u tuđini.

Kako priča izvor “Blica” upoznat sa radom narkogrupa, one odlaze iz Srbije u Evropu jer je zapadno tržište znatno povoljnije za ilegalne poslove.

- U Srbiji se jedino proizvodi marihuana, tako da se kriminalci­ma ne isplati da drogu donose iz zemalja EU da bi je rasprodali u Srbiji jer je cena narkotika ovde znatno niža nego na zapadu. Na primer, oni će za gram kokaina u inostranst­vu zaraditi 200 evra, dok u Srbiji mogu da ga prodaju upola manje, za 100 evra - priča izvor “Blica”.

Srpski dileri svoju zemlju izbegavaju i zbog toga

što se pribojavaj­u da “padnu” na granici, dok u Evropskoj uniji mogu slobodno da se kreću.

- Kriminalci ciljaju najčešće na Španiju, Holandiju ili Belgiju, gde sva droga pristiže zbog luka koje imaju te zemlje. Oni nakon toga drogu podele među sobom i rasture je širom Evrope. Takođe, veliki broj srpskih kriminalac­a slilo se u Španiju jer im odgovara tamošnja kaznena politika - kazna za proizvodnj­u marihuane gotovo je najniža u Evropi - priča on.

Dok do droge (ako je ne uzgajaju) dolaze boraveći nedaleko od najvećih evropskih luka, kriminalne grupe svoja sedišta imaju u drugim zemljama.

- Srpske narko-grupe najčešće ciljaju na Nemačku, Austriju i Francusku kao na mesta u kojima će napraviti svoje skladište i organizova­ti poslove da bi odatle drogu širili dalje - priča naš sagovornik.

Međutim, nije samo položaj neke zemlje taj koji diktira narko-klanovima gde će napraviti svoje sedište već je i kupovna moć njenih državljana bitna.

- Centar zbivanja su bogate zemlje koje imaju veliku kupovnu moć. Kao što su Austrija, Nemačka i skandinavs­ke zemlje. Ako je to tržište koje može da proguta dosta droge, normalno je da će tu ići najveći deo droge - zaključuje on.

 ??  ??
 ??  ?? zaplenjena droga u beČu vredna je devet miliona evra
zaplenjena droga u beČu vredna je devet miliona evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia